Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

С какво е привлекателна професията „счетоводител“?

С какво може да ви привлече професията на счетоводителя?

Мнозина смятат, че работата на счетоводителя е рутинна и скучна. Купчини от цифри, постоянно повтарящи се операции, липса на креативност… Следвайки тази професия в университета, много млади хора мислят точно така. А когато станат практикуващи счетоводители, виждат в нея много плюсове.

Ето какво дава тази професия според нас, екипът на счетоводна къща „Гарант“:

1. Развива логическото мислене. Японските кръстословици и ребуси са “почивка” в сравнение с оформянето на счетоводните отчети! И ако първото е хоби, то в счетоводната работа е нужна и много ценна способността за правилно “навързване” на всички операции, документи, цифри. Разбира се, с течение на времето може да спрете да се замисляте как и защо избирате една или друга сметка, действайки машинално, но способността за мислене остава.

2. Изработват се навици, умения. Повторението е майка на знанието. И това, което в началото е правено с много труд, след няколко опита отнема съвсем малко време. За сметка на това в работния ден ще можете да отделите време за почивка, хоби и самостоятелно обучение.

3. Подобрява самодисциплината. В счетоводството е важен всеки малък детайл, всяка подробност. Свиква се всичко да   се прави внимателно, прецизно и съвестно. Всичко трябва да излиза “до стотинка”! С приемането на тази система за даденост, започвате особено внимателно да планирате и контролирате и личния си бюджет, което предпазва от необмислени разходи.

4. Постоянен поток от нова информация. Ако сте “приятели” с цифрите, зад сухата документация и отчети, ще можете да видите интересна картина за правене и водене на бизнес. В края на краищата всички стопански операции на една фирма “преминават” през ръцете на счетоводителя.

Човек, който е склонен към анализи, може да проследи по счетоводството ефективността на управленските решения на фирмата, компанията. Счетоводителят вижда колко е печеливша всяка фирма. За него няма да бъде изненада новината за затварянето на дружеството или съкращаване на щата, така че може да успее да се подготви навреме за смяна на работата. Освен това, характеристиките на професията и на съвременния живот изискват от счетоводителя гъвкавост и постоянно повишаване на квалификацията. На този пост трябва постоянно да се учи, тъй като се променя законодателството, появяват се нови инструменти, програми и технологии. В крайна сметка, няма да скучаете.

5. Стабилност. На първо място, приблизителният обем на работа е предварително известен и се поддава на планиране. Рядко се налага да направите нещо “от днес за утре”. На второ място, търсенето на счетоводни специалисти винаги остава високо. Дори на 40-50-60 години счетоводител може да си намери лесно нова работа и като цяло има работни места винаги за добри счетоводители. А и опитът винаги работи за вас.

6. Комуникация. Счетоводител трябва да общува с много и различни хора. Това изгражда доверие в него, както и способността да казва “не”, да отстоява своето мнение и да намери подход към различни събеседници.

7. Власт. Вие имате право да изискате отчет дори от ръководството, мениджърите на фирмата. А всички служители ще бъдат заинтересовани от добрите отношения с вас, защото от вас зависи много. Например, навреме да се плащат данъци, осигуровки, сметки, изплатени ли са заплатите и т.н.

8. Възможност да работите върху себе си. Сега много малки фирми предпочитат да отдадат водене на пълното си счетоводство на външен счетоводител, счетоводна къща. Ставайки добър специалист, вие ще можете да поемате за обслужване една или няколко фирми, както и да сте желан член от екипа на всяка добра счетоводна къща. При това с течение на времето ще можете сам да се разпореждате с времето си и да увеличите дохода си. А ако се замислите за стартиране на собствен бизнес, счетоводните тънкости няма да бъдат за вас “тъмна нощ”, което никак не е за подценяване.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *