диета за ума

Счетоводството е умствен труд – диета за ума на счетоводителя

Публикувано на 12 август 2018 г.

В днешно време огромно количество професии са свързани с психическо напрежение. Сред тези професии се отнася и професията на счетоводителя. За успешното изпълнение на ежедневните си задачи счетоводителят трябва да е постоянно с трезв ум, да бъде максимално съсредоточен и адекватен. За да е налице този ефект, е необходима постоянна грижа за ума и тялото, за да ги поддържа в добра форма.

От Счетоводна къща ГАРАНТ днес ще обърнем внимание на добрият тонус и как той може да се поддържа в счетоводната професия.

Към каква диета за ума трябва да се придържаме?

диета за ума на счетоводителя Правилната диета е един от основните компоненти за постигането на поставената цел, но той не е единственият. Освен диета има още някои моменти, без спазването на които тялото ви няма да може да спаси нито една диета и които в никакъв случай не бива да се пренебрегват.

  • На първо място – това е сън. Лишаването от сън може да предизвика не само появата на чувство на дискомфорт при изпълнение на работните задължения (проблеми с паметта, концентрацията), но и да стане причина за появата на някои заболявания (липсата на сън влошава имунитета).
  • Също трябва да внимавате за здравето на нервната система, тъй като именно умствената работа причинява нервно-емоционално напрежение. Щадете нервите си и не влагайте твърде крайни емоции в работата.
  • Трябва правилно да разпределяте времето си на работното място. Не бива често да прекалявате с работата и да „крадете“ от времето си. Работата никога не свършва, трябва да умеете и да почивате. Счетоводител е много специфична професия. Нерядко тя е стресиращ, монотонен труд. Необходимостта от постоянно повишаване на квалификацията налага буквално „постоянно“ да се усвояват нови знания, тъй като счетоводството е материя, която търпи изменения и нововъведения ежегодно.

А сега да преминем към правилния избор на храна, която ще помогне да се чувствате добре в ежедневието на счетоводител. Американският диетолог Пол Брег уверява, че упражняването на умствен труд веднага сутрин на „празен“ стомах, ще бъде много по-ефективно. Обяснява това с факта, че по време на работа след хранене тялото изразходва повече енергия за храносмилане на приетата от вас храна на закуска. Основният проблем се състои в това, че за разграждане на храната се изискват енергийни разходи, които се насочват към смилането на храната, а мозъкът остава без поддръжка. Поради това сутрин след вкусна или обилна закуска се наблюдават забавяне на реакциите и влошаване на способността да се концентрираме върху извършваната работа. Всичко това е в резултат на факта, че енергията на организма е насочена за преработване на храната.

И така, нека отделим някои препоръки:

  • За да ободрите и събудите тялото си, трябва да му помогнете със сутрешно раздвижване – кратки упражнения или ходене пеша до офиса.
  • След това в продължение на час, два можете спокойно да се занимавате с умствен труд в компанията на чаша чай или кафе (с малко шоколад), мляко.
  • Следва закуска. Подходяща закуска би била сварено яйце, сандвич с кашкавал, филе, ябълка.
  • За обяд – супа, месо или рибно ястие, салата.
  • Следобедна закуска – плодов или зеленчуков сок, кисело мляко. Плод по избор, ядки.
  • Вечеря – рибно ястие или месо, салата, пюре (картофено, тиквички), ориз.
  • Преди лягане е добре да се пие чаша топло мляко с мед.

Такъв хранителен режим се явява оптимален и при спазването му вашият организъм и по-специално вашият мозък ще ви се отблагодари със стабилен и качествен работен процес.

В допълнение:
Кофеинът помага за работата на мозъка, а в компанията на чаша хубаво кафе шоколадът е съвсем на място! ШОКОЛАД! Черният шоколад добър приятел на нашия мозък!

 

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *