Счетоводството е умствен труд – диета за ума на счетоводителя

В днешно време огромно количество професии са свързани с психическо напрежение. Сред тези професии се отнася и професията на счетоводителя. За успешното изпълнение на ежедневните си задачи счетоводителят трябва да е постоянно с трезв ум, да бъде максимално съсредоточен и адекватен. За да е налице този ефект, е необходима постоянна грижа за ума и тялото, за да ги поддържа в добра форма.

От Счетоводна къща ГАРАНТ днес ще обърнем внимание на добрият тонус и как той може да се поддържа в счетоводната професия.

Към каква диета за ума трябва да се придържаме?

диета за ума на счетоводителяПравилната диета е един от основните компоненти за постигането на поставената цел, но той не е единственият. Освен диета има още някои моменти, без спазването на които тялото ви няма да може да спаси нито една диета и които в никакъв случай не бива да се пренебрегват.

  • На първо място – това е сън. Лишаването от сън може да предизвика не само появата на чувство на дискомфорт при изпълнение на работните задължения (проблеми с паметта, концентрацията), но и да стане причина за появата на някои заболявания (липсата на сън влошава имунитета).
  • Също трябва да внимавате за здравето на нервната система, тъй като именно умствената работа причинява нервно-емоционално напрежение. Щадете нервите си и не влагайте твърде крайни емоции в работата.
  • Трябва правилно да разпределяте времето си на работното място. Не бива често да прекалявате с работата и да “крадете” от времето си. Работата никога не свършва, трябва да умеете и да почивате. Счетоводител е много специфична професия. Нерядко тя е стресиращ, монотонен труд. Необходимостта от постоянно повишаване на квалификацията налага буквално “постоянно” да се усвояват нови знания, тъй като счетоводството е материя, която търпи изменения и нововъведения ежегодно.

А сега да преминем към правилния избор на храна, която ще помогне да се чувствате добре в ежедневието на счетоводител. Американският диетолог Пол Брег уверява, че упражняването на умствен труд веднага сутрин на „празен“ стомах, ще бъде много по-ефективно. Обяснява това с факта, че по време на работа след хранене тялото изразходва повече енергия за храносмилане на приетата от вас храна на закуска. Основният проблем се състои в това, че за разграждане на храната се изискват енергийни разходи, които се насочват към смилането на храната, а мозъкът остава без поддръжка. Поради това сутрин след вкусна или обилна закуска се наблюдават забавяне на реакциите и влошаване на способността да се концентрираме върху извършваната работа. Всичко това е в резултат на факта, че енергията на организма е насочена за преработване на храната.

И така, нека отделим някои препоръки:

  • За да ободрите и събудите тялото си, трябва да му помогнете със сутрешно раздвижване – кратки упражнения или ходене пеша до офиса.
  • След това в продължение на час, два можете спокойно да се занимавате с умствен труд в компанията на чаша чай или кафе (с малко шоколад), мляко.
  • Следва закуска. Подходяща закуска би била сварено яйце, сандвич с кашкавал, филе, ябълка.
  • За обяд – супа, месо или рибно ястие, салата.
  • Следобедна закуска – плодов или зеленчуков сок, кисело мляко. Плод по избор, ядки.
  • Вечеря – рибно ястие или месо, салата, пюре (картофено, тиквички), ориз.
  • Преди лягане е добре да се пие чаша топло мляко с мед.

Такъв хранителен режим се явява оптимален и при спазването му вашият организъм и по-специално вашият мозък ще ви се отблагодари със стабилен и качествен работен процес.

В допълнение:
Кофеинът помага за работата на мозъка, а в компанията на чаша хубаво кафе шоколадът е съвсем на място! ШОКОЛАД! Черният шоколад добър приятел на нашия мозък!

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *