5 признака че счетоводството ви не е в ред

Публикувано на 5 август 2018 г.

Счетоводство – кара ли ви тази дума да сте малко по-нервни? Дейностите по счетоводството до голяма степен определят успеха на фирмата, компанията. Така че нормално е всеки ръководител да иска 100% да е сигурен в своя счетоводител. На какво трябва да обърнете внимание, за да ви застигат счетоводни проблеми? А може би като цяло не върви твърде гладко? Трябва да се замислите за оптимизиране на фирменото счетоводство, ако забележите следните симптоми:

1. Бъркотия в документацията

5 признака че счетоводството ви не е в ред Искате да се предпазите от хаос в отчетността, неправилно изчислени данъци и като следствие глоби – трябва задължително да държите под контрол реда в счетоводството. Не можете даже едно „здрасти“ да кажете на счетоводителя си, защото той е скрит под планина от документи на бюрото? Ако има хаос на бюрото, рано или късно той ще се прехвърли и в отчетите. Добрият счетоводител винаги обработва входящите първични документи веднага, не складира за „по-късно“. При отлагане счетоводителят може да се разболее, да започне проверка или да няма достатъчно време за обработка – всичко се случва и за справяне ще бъде късно. По-добре да се предотвратяват подобни ситуации, защото последиците могат да бъдат наистина сериозни.

2. Ниска квалификация и нежелание да се учат нови неща

Ако фирмата има проблеми с данъчните, причината често е недостатъчно ниво на квалификация на счетоводителя. От счетоводния отдел зависи много и затова на нивото на обучение си струва да се обръща голямо внимание – не само в началото, но и в процеса на работа. Сега за обучението на служителите има десетки различни курсове.

3. Проблеми с данъчните

Отличителен белег на добрия счетоводител, винаги е било умението за намиране на разбирателство с представителите на данъчната администрация. Ако счетоводителят ви постоянно се оплаква от данъчните, не може да оптимизира вашата система за данъчно облагане и от сутрин до вечер се лута из инстанциите – може би трябва да се разделите с него? Между другото, днес не е задължително лично да се подават документи на данъчните, каквото и да ви казва вашият счетоводител. Електронна отчетност, различни онлайн системи за банкиране, електронна поща помагат да не минава цялото работно време в обиколки из града.

4. Прекалено големи разходи за счетоводство

Инвестираните пари за счетоводни услуги са важни за всяка фирма. Въпреки това разходите не могат да се изчислят точно, често са неравномерни за всяка фирма, излизат от контрол. Ако разполагате със свой собствен счетоводен отдел, може би трябва да анализирате ситуацията и да разберете къде безболезнено да се намалят разходите. Например, нужни ли са на служителите на отдела компютри последен модел? А може би в отдела има твърде много отегчени специалисти? Възможно е също така за вашата фирма да бъде по-мъдро преминаването на част от счетоводство или цялото към външни счетоводни услуги, счетоводна къща (аутсорсинг компания).

5. Оплаквания от прекаленото натоварване

Ако фирмата не е увеличила оборотите си няколко пъти, а служителите се оплакват от трудностите, непрекъснато работят до късно и през почивните дни, трябва да разберете защо е така. Причина за този перманентен „стрес“ обикновено е липса на квалификация на специалиста или лошо организирана работата на отдела. Ако смятате, че проблемът е в нивото на компетентност на персонала – това може да разберете чрез одит. Между другото, добър счетоводител едва ли ще се изплаши, когато му съобщите за посещението на одитор. Ако проблемите са със самоорганизацията, това е видно с невъоръжено око. Помните ли планините документи на бюрото? Помолете вашия счетоводител да ви обясни случайна цифра в отчета или да намери определена информация, вижте, как реагира и колко време му е необходимо за изпълнението на задачата. Ако се окаже че му е трудно или изобщо не успее да се справи – това е една добра причина да прекратите работата си с него.

Възможно е счетоводният отдел или счетоводителят ви наистина да е претоварен с работа. Служителите може да не стигат, да се увеличи обема на документи и т.н. – съвсем естествено е да има „задъхване“. Но това не е извинение, ако вие като ръководител, собственик на фирмата чувствате дискомфорт. Не забравяйте, счетоводството трябва да бъде в ред. Ако установите в работата на счетоводителя (счетоводството) си един от признаците, разберете какво става и: или изпратете на курсове служителя, или преминете към аутсорсинг на счетоводството.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *