съвети за предприемачи

9 ценни съвета за предприемачи

Публикувано на 7 юли 2021 г.

В почти всяка професия има определена последователност от действия, които ще ви осигурят кариерно развитие. Освен предприемачеството. Тук няма нито един ясен път, нито един универсален план, който да ви помогне да растете.

Но не се притеснявайте, има начин да ускорите темпото на развитие и да се предпазите от грешки. Това е да се учиш от опита на другите. Затова от счетоводна къща ГАРАНТ сме събрали 9 ценни урока и съвети за предприемачи, които ще ви вдъхновят, мотивират и развеселят в труден момент. На прав път ли сте? Нека разберем.

1. Придържайте се към единна концепция

Вероятно сте започнали бизнеса си с някаква концепция. Това означава, че има обща картина, която е известна само на вас и никой друг. Много е важно да останете верни на визията си, защото често, когато нещата не вървят по план, ние пренебрегваме голямата картина, дори и само за част от секундата.

Предприемачеството е като влакче в увеселителен парк и ако се обърнете към неочакван курс, трябва да имате своя собствена Полярна звезда, която да ви служи като ориентир по пътя. Не забравяйте това, и всяко ваше действие, всеки резултат ще дойде на мястото си и ще се движите ежедневно към голямата си цел. Вашата визия е вашата пътеводна нишка, която ще ви води ден след ден.

2. Продължете напред въпреки неуспехите

Понякога нещата излизат извън контрол и не вървят по план. Неизбежно е. Това може и със сигурност ще се случи поне веднъж. Просто се примирете. Поучете се от грешките си и помислете какво може да се промени или направи по различен начин. Това е единственият начин да продължите напред.

Всички известни предприемачи са имали спадове. Ник Удман създава две компании и загубва всичките си пари, преди да основе GoPro. Сега състоянието му се оценява на 1 750 000 000 долара. Стив Джобс е уволнен от Apple, а романите на Джоан Роулинг са отказвали да публикуват. Отнасяйте се към неуспехите като ценни уроци, това може да бъде тест преди пробив.

3. Разработете план и вървете към целта

Що се отнася до работните процеси, е време да се заемете с организацията и да установите ред. Трябва да имате компетентен бизнес план с очертания на маркетинговата стратегия, която ще ви помогне, а не да забавите работата си. Начертайте по-нататъшни стъпки, за да можете да проследявате напредъка и резултатите.

4. Оценявайте себе си обективно

Определете границите си, разберете силните страни и работете върху слабостите. Ако сте добри в нещо, използвайте го максимално. Оценявайте дейностите на предния фронт и се ангажирайте там, където сте сигурни в уменията си. Не се опитвайте да се заемете с всички страни на бизнеса си едновременно или просто ще изгорите. Вие не сте „всичко можещ“ – по-добре се съсредоточете върху силните си страни. Що се отнася до всичко останало, вижте следващия съвет за амбициозни предприемачи.

5. Научете се да делегирате задачи

Понякога сте толкова страстни и увлечени във вашия бизнес, че се опитвате да решите един милион въпроса наведнъж, защото кой, ако не вие знае най-добре как да въплътите вашата концепция. Нали? Но не, не е точно така. Можете да увеличите ефективността, за това делегирайте задачите и не се заемайте с хапка, която не можете да преглътнете. Възлагайте задачи в различни области на вашия бизнес на други хора – така компанията, фирмата ще работи по-продуктивно.

6. Поставете си реалистични цели

Вие сте лидер, което означава, че много добре знаете, че поставянето на цели е ваша задача. Чрез определяне на реалистични цели, ефективно ги предайте на вашия екип. Споделете вашите планове и получете обратна връзка от хората, които работят с вас. Оценявайки личните си способности и способностите на служителите си, получавате по-точна и приземена визия за ситуацията и възможност да продължите нпред.

7. Общувайте със съмишленици

Казват, че предприемачите причакват самотата. Понякога може да ви се струва, че сте сами в начинанията си. Но има хора, които със сигурност ще разберат естеството на вашата работа, което означава, че най-добрата комуникация е комуникацията със съмишленици. Подхвърляйте идеи един на друг и отделете време за взаимоотношения с други предприемачи. Те ще ви разберат, ще ви подкрепят и дори ще ви помогнат с реклами или нови идеи.

8. Не забравяйте да следите конкурентите

Разбира се, имате уникална визия, ясно очертан път и огромна упоритост за въплъщаване на всичко това. Но понякога много предприемачи пренебрегват важно конкурентно предимство – информация за това как конкурентите работят и разбиране на тяхната стратегия. Научете за техните успехи и неуспехи. Обмислете тези аспекти и ги усъвършенствайте.

9. Отбелязвайте успехите и неуспехите

Най-вероятно сте перфекционист, защото усъвършенстването е ключът към изключителните постижения. Но не забравяйте за другата страна на медала – можете и ще направите грешки, така че ги анализирайте и направете изводи, за да стигнете до следващото ниво. Смятаме, че ще се съгласите, че в нашите грешки и неуспехи има светла страна и скрити уроци. Отнасяйте се към тях като възможност да научите нещо и да продължите напред. С цялата сериозност на темата трябва да се научите да не се обезсърчавате и никога да не губите чувство за хумор.

И накрая, в бизнеса уроците и знанията идват само с опита. Тези уроци не се намират в книгите, но се надяваме от счетоводна къща ГАРАНТ, че нашите 9 съвета за предприемачи ще ви помогнат да си изясните картината и да намерите мотивация за по-нататъшно развитие.

Нужно ви е регистрация, за да започнете ваш бизнес? Нуждаете се от счетоводен съвет?

Свържете се с нас сега!
Изгодно

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *