8 лайфхака за предприемачи

8 лайфхака за предприемачи

Публикувано на 19 октомври 2023 г.

Защо някои предприемачи винаги са една крачка пред конкуренцията си? Те не просто знаят правилата на играта – те могат да я играят! Това са две различни неща, защото теорията е добра само когато е подкрепена от практиката.

Направете списък на крайните срокове вместо списък със задачи

Със сигурност във вашия бележник или в приложението на мобилния ви телефон има списък със задачи. Или поне в главата. Случва ли се някоя от задачите да остане актуална в продължение на дни, седмици и дори месеци, но така и не достигате до тях? Такива задачи са ясен намек за вашия мързел и непродуктивност.

Отстраняването на този проблем е много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. От счетоводна къща ГАРАНТ ще помогнем със следния лайфхак. Всяка задача трябва да има краен срок. Ако не сте успели да завършите нещо в определен срок, зачеркнете го от списъка. Не се притеснявайте, най-важното няма да остане без внимание.

Трябва да има ясен план какво точно трябва да се направи и кога. Например, искате да съставите търговско предложение. Посочете датата на изпращането му. Ако знаете кога ще получите крайния резултат, можете да разделите задачата на блокове. В нашия случай са уместни следните срокове:

 1. Изпращане на търговското задание на изпълнителя.
 2. Получаване на готово решение.
 3. Изпращане на редакции до изпълнителя.
 4. Получаване на търговска оферта и изпращане до клиента.

Сега вместо несигурна задача имате план с ясни срокове. Придвижвайки се по него, ще получите желания ефект на изхода.

Безспорното предимство на въвеждането на крайни срокове е намаляването на нивата на стрес. Благодарение на ориентацията във времето ще поемете контрола върху случващото се, ще можете да планирате в краткосрочен и дългосрочен план.

Използвайте критичното мислене

Някои бизнесмени грешат, като се спират на решението, което им идва първо на ум. Поради суматохата и значителното количество работа, те не отделят време за оценка на въпроса от гледна точка на различни аспекти. Не забравяйте, че първата мисъл е правилна само понякога.

Благодарение на критичното мислене няма да направите такава грешка. Има няколко метода за критична оценка на вашите решения:

 1. Съмнявайте се, особено има цената на грешката е висока. Ако сте разработили стратегия за развитие, задайте си въпроса: „Защо си струва да се използва? Какво показват пазарните проучвания по този въпрос?”.
 2. Разсъждавайте логично. Изключете емоциите, личното отношение, например, към методите на работа. Оценете аргументите за вземане на конкретно бизнес решение. Проучете статистиката, реалните числа, които ще обосноват вашия избор.
 3. Разсъждавайте нестандартно. Опитайте се да намерите нови начини за решаване на проблемите. Може би благодарение на това ще можете да работите по-добре от конкурентите.

Забравете за грешките, допуснати по-рано

Колко често си спомняте за бизнес провалите си? Не правете това! Ако се съсредоточите върху негативния опит, ще загубите умението да вземате волеви решения. Тревогата и безпокойството ще ескалират. Нищо добро няма да излезе от това.

Предлагаме ви няколко метода за справяне с натрапчивите мисли:

 • Отговорете си на въпроса: „Какво ме кара да се съмнявам в собствените си решения?”. Може би се чувствате несигурни, когато взаимодействате с определени хора или докато работите по конкретен проект. Разберете какво ви пречи да забравите за този или онзи провал. Ако знаете причината, със сигурност ще можете да се отървете от лошите мисли.
 • Преди няколко месеца загубихте клиент, изпаднахте в трудна ситуация? Погледнете на ситуацията от различен ъгъл. Вместо „некомпетентен съм“, кажете си „чувствам се некомпетентен“. Това ще ви позволи да формулирате чувство, да избягате от утвържденията. Чувствата и реалният живот обикновено не се припокриват.
 • Превключвайте. Разходка, медитация, общуване с приятели – всичко това ще помогне за преместване на фокуса и облекчаване на напрежението.
 • Не говорете, а слушайте

Като предприемач най-вероятно често говорите с подчинените си: поставяте задачи, обяснявате същността на работата, убеждавате или се карате. Лидерът винаги има много причини да говори.

От една страна, вие предавате на служителите, партньорите и другите контрагенти това, което искате. От друга страна, започвате да доминирате и не оставяте на събеседниците шанс да бъдат чути. Затова е важно да се води диалог, а не монолог. Почувствайте тази граница.

Ако на следващата среща някой от служителите зададе въпрос, поканете останалите да говорят по този въпрос и след това да изразят мнението си. Дори и да имате готов отговор, задръжте го, докато всички, които искат да направят това, не изразят своята гледна точка. Хората трябва да чувстват, че техните мнения имат значение и приносът им към общата кауза е с голяма стойност.

Висш пилотаж – организиране на периодични срещи с всеки от ръководителите на отдели / екипи. Благодарение на личната комуникация можете да разберете какво наистина се случва в екипа ви, от какво се нуждаят служителите, за какво се притесняват и т.н. Удивително е колко можете да разберете за подчинените си, ако им дадете думата.

Следвайте и ръководете по 3-те „О“ правила

Някои срещи могат да се нарекат загуба на време: те не носят очевидни решения. За да бъдат срещите продуктивни, трябва да се спазват 3-те „О“ правила:

 1. Определете целта на срещата. В съответствие с нея съставете поканата. Целта и задачите са това, което помага да се постигне ангажираност на участниците.
 2. Определете и информирайте участниците.
 3. Обявете резултатите от срещата. Всеки от служителите трябва да знае какви задачи, обсъдени на срещата, трябва да изпълни.

Увеличете ангажираността

Вашите служители трябва да споделят целите и идеите, които споделяте. Ако ги игнорират, освободете ги или уволнете ги. Но знайте, че възвишените речи за мисията на компанията не са достатъчни и претенциозните думи ще предизвикат обратен ефект. За да вдъхновите служителите да работят, имайте предвид две неща:

 1. Помислете как да предадете на подчинените техния принос, въздействието на техните дейности върху бизнеса. Ако просто повтаряте, че работата е важна, служителите няма да разберат или оценят. Те трябва да го усетят. Може би трябва да доведете клиент, който да сподели впечатленията си с екипа. Или организирайте екскурзия до производството за офис работници. И можете да изпратите производствения персонал в магазина, където се продава продуктът, който са направили — ще има толкова много впечатления!
 2. Искреността е важна. Не манипулирайте служителите — вдъхновете ги. Хората усещат всичко, така че ги ангажирайте / въвличайте непрекъснато, а не веднъж. Тогава те ще разберат, че сте сериозни.

Разучавайте положителните отзиви

Неграмотните мениджъри обръщат внимание само на негативната реакция за бизнеса или продуктите. Те игнорират положителните отзиви от клиенти и партньори. Все пак положителната обратна връзка се счита за най-добрият начин да се изследват силните аспекти и точките на растеж на бизнеса.

Оформете цифрово или физическо пространство, за да съхранявате похвали, получени от благодарствени отзиви, препоръки или по телефона. Отделете време за анализ на препоръките, помислете за какво вашият екип е похвален най-често и как да използвате предимствата си в полза на растежа и развитието.

Автоматизирайте бизнес процесите

По-скоро това не е лайфхак, а необходимост, аргументирана от социалните и икономическите обстоятелства на нашето време. Независимо от това, ние сме подготвили за вас 5 причини за автоматизиране на бизнес процесите:

 • Ефективността на ежедневните операции ще се увеличи. Рискът от грешка ще достигне минимум.
 • Ще се подобри обслужването на клиентите. Не забравяйте, че доволният клиент е основната задача на компанията.
 • Служителите ще бъдат щастливи, защото машините ще поемат оперативните дейности. Хората ще имат повече време за решаване на стратегически задачи. Между другото, според статистиката производителността на щастливите работници / служители е с 12% по-висока.
 • Ще се появи информация за поведението на потребителя. Това ще ви помогне да разберете кои рекламни кампании е по-добре да използвате.
 • Ще можете да наблюдавате работата на служителите чрез система за проследяване на времето, електронно отчитане и други инструменти.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *