Счетоводството – нещата, които може би не знаете – част І

Счетоводството е един от необходимите компоненти за всеки бизнес. Счетоводната отчетност присъства не само в професионалната част от живота ни – всеки път, когато пресмятате разходите си, или правите равносметка къде отиват парите Ви, всъщност водите счетоводство. Счетоводството е една от най-неразбраните професии. Много хора смятат, че това е дейност, свързана с математиката, което всъщност е доста погрешно. Тази статия обяснява какво наистина представлява счетоводството и защо е толкова важно за всички стопански единици. То не е мистерия, не е скучна и досадна дейност, натрапена ни от държавата, и не са нужни строго експертни знания, за да бъдат оценени предимствата на счетоводството. 

Погрешни схващания за счетоводството.

Заблудите на хората относно счетоводството са изключително много. Вероятно много от нас са чували думите: “Аз не разбирам счетоводството. То е твърде сложно. Какво означават тези цифри?”. Много хора са наясно, че счетоводството е необходимо за всяка фирма, и дори и за отделния човек. И въпреки това, те все пак чувстват объркване и неразбиране относно работата на счетоводителя.

Счетоводството не е сложен математически процес. Повечето от функциите са тези, които децата учат още в началното училище – събиране, изваждане, умножение, деление, проценти и др. Някои от знанията по алгебра също се използват в процеса на работата, но само дотам. Не се използват някакви сложни функции, нужно е само внимание към детайла, и точно боравене с числата.

Ключът към счетоводството е да се съберат и обединят различните числени данни във формат, които точно представя резултатите от вашия бизнес или лични финанси. А след това да се представят по ясен и разбираем начин за всеки, който има интерес да следи тези данни. Всъщност, счетоводството е процес, който сваля булото на загадката откъде е дошъл всеки лев, и дава цялостна картина на финансовото Ви състояние.

Фактите Оперативното счетоводство е функция, която стои в началото на счетоводния процес. Целият процес на отчитане на дейността на фирмата зависи от него. Търговските сделки – включително продажби, получени плащания от клиенти, разходи, инвестиции, закупуване на активи, взимането на кредити – всичко се отчита като част от процеса на оперативното счетоводство. Цялата тази информация се записва в първичните счетоводни документи, които стоят в основата на процеса.

След като извършените операции са записани, започва същинския процес на счетоводството. Анализирането, организирането, обобщаването и извеждането на резултатите от бизнес процесите в един или повече формати, приети за официални от бизнеса – това е истинската функция на счетоводството. Представянето на тези цифрови стойности във вид на стандартен финансов отчет дава възможност на четящия ги – независимо от това дали е собственика на фирмата или трето лице – да разбере нивото на успеха или провала на фирмата през изминалия отчетен период.

И нещо още по-важно – да сравни развитието на фирмата за по-дълъг период от време, за да може да си даде отговор на въпроса в каква тенденция се развива бизнеса. Най-голямото предимство на стандартните форми на отчетите е, че са еднакви за всяка фирма – независимо от това дали става въпрос за някое малко ЕООД, или за компания, присъстваща в ТОП 100 на най-големите български предприятия. (Към продължението…)

счетоводство

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *