Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10 златни правила на счетоводното обслужване

Доброто счетоводно обслужване освен спазването на законовите изисквания, предполага и висока култура на отношение към клиента. Дори един счетоводител да бъде изключителен специалист в областта си, това се обезсмисля, ако отношението му към собствениците на фирми не е на достатъчно високо ниво. За съжаление, уменията да балансираш между сложните данъчни и осигурителни закони и уменията да вникваш в числата, сметките и лихвените проценти често са за сметка на уменията да се разбираш с човека срещу себе си. Тук сме се опитали да обобщим някои златни правила, които могат да представляват интерес както за начинаещи счетоводители, така и за такива с дългогодишен опит.

В съвременния свят умението да вникнеш в гледната точка на другите е от ключово значение. Успехът в един бизнес много често се дължи на умението да предвидиш мислите на клиентите си, и да се съобразиш с тях. Това умение винаги е белег на висок професионализъм, и никога не остава незабелязано. Но за съжаление, има и обратна гледна точка. Всички съвременни маркетингови изследвания сочат, че когато клиентите не са доволни от обслужването, те просто си тръгват, без да дават обяснение.

Счетоводство правилаА ето и десетте златните правила за доброто счетоводно обслужване, но написани от гледна точка на клиента:

  1. Аз не съм счетоводител, така че, моля, не употребявайте сложни счетоводни понятия и термини!
  2. Когато Ви задам въпрос, или Ви обяснявам даден счетоводен проблем с мои думи, моля, не ме карайте да се чувствам глупаво за това, че не използвам правилните понятия!
  3. Аз искам съвет от Вас, защото не съм наясно с нещо, и искам да го науча! Моля, отговорете ми ясно и кратко с примери в рамките на моя бизнес, а не на вашия!
  4. Аз дори не предполагам колко много неща от счетоводството не са ми ясни. Но очаквам ти да ги знаеш!
  5. Предпочитам да получавам и непоискани съвети, отколкото да се ядосвам на по-късен етап  и да ви питам “защо не ми каза…”.
  6. Дори и да не е вярно, когато говоря с Вас, искам да се чувствам сякаш съм важен клиент и бизнесът ми е важен за Вас!
  7. Искам още в началото на финансовата година да ми кажете какви документи трябва да събирам относно данъците си! А не в времето на изготвяне на данъчни декларации да ми обяснявате какво е трябвало да правя през предходните 12 месеца!
  8. Когато имам даден счетоводен проблем, искам Вие да ми кажете какво да правя, и да се ангажирате със съвета си, а не просто да ми изброите възможностите и да ме оставите сам да преценявам!
  9. Аз не държа счетоводителят ми да е най-близкия ми приятел, но ще ми бъде приятно ако запомните някои специални неща, например рождения ми ден или годишнина на бизнеса.  Все пак дребните жестове могат да помогнат за бизнес отношенията ни.
  10. И не на последно място, работете с удоволствие! Ентусиазмът Ви в работата се предава и на нас! Повечето от нас, собствениците на фирми, сме успели благодарение на ентусиазма и упоритостта си! Затова искаме човекът, който води фирменото счетоводство, да обича работата си.

Счетоводно обслужване правила

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *