Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

5 счетоводни грешки, които не бива да допускате през 2011 година

Вероятно много собственици на фирми започват новата година с нови амбиции за подобряване на състоянието на бизнеса си и за организирането му в по-ефективен начин. Счетоводството като част от фирменото управление е неразделна част от този процес – и въпреки, че то е една от областите, в които подобренията са най-лесни, винаги е възможно да се подобри още малко. Това е списък на счетоводните грешки, допускането на които носи допълнителни разходи и главоболия както на собствениците на фирми, така и на счетоводителите, работещи в тях.

  1. Не забравяйте да пререгистрирате фирмата си в Търговския регистър. След поредното удължаване, крайният срок вече е 31.12.2011 година, но е по-добре да направите регистрацията сега, за да избегнете опашките, проблемите и скъсаните нерви. В блога на Майк Рам можете да откриете отлична статия относно пререгистрацията в Търговския регистър.
  2. Ако продавате стоки на отложено плащане, задължително издавайте фактури и приемо-предавателен протокол! Нестабилното икономическо състояние на бизнеса доведе до огромна по своите мащаби междуфирмена задлъжнялост. Ако решите да си търсите правата в съда, но не успеете да докажете, че сте водили изрядно счетоводството и че сте били коректни пред данъчните закони, това ще доведе до сериозни проблеми. В практиката ни на счетоводна къща, а и в разговорите си с колеги, досега не сме срещали случай, при който в България успешно е била осъдена фирма заради неплатени задължения.
  3. Накарайте счетоводителя си да обръща специално внимание на датите, до които трябва да погасите някоя фирмена сметка. Пропускането на датата на падежа или избягването на плащането поради някаква причина уврежда доброто име на фирмата и носи допълнителни разходи под формата на лихви за просрочие. Допълнително, по този начин застрашавате кредитния си рейтинг – нещо, което е особено важно да пазите по време на криза.
  4. Изплащайте наведнъж пълния размер на салдото по дадена фактура. Това улеснява и Вашето счетоводство, и това на партньорите Ви. Ако се случи да се съберат няколко частично платени фактури, е възможно да се получат разногласия между счетоводителите на различните фирми. Това ще доведе до загуба на фирмено време, което може да бъде вложено за по-полезни неща.
  5. Ако се нуждаете от кредит, опитайте се да проучите колкото е възможно повече опции – това ще помогне да изберете най-добрата възможност на пазара. По правило, колкото по-лесно е да получиш даден заем, толкова по-високолихвен е той. Освен това, обърнете внимание на методите за изчисляване на лихвите, скрити допълнителни такси и комисионни, които допълнително могат да оскъпят заема. Финансовият анализ е сложна наука, и един добър счетоводител би могъл да допринесе за правилния избор.

Един от начините да избегнете подобни проблеми, е да се поверите счетоводството си на добра счетоводна къща. Това ще Ви позволи да се концентрирате върху по-важните за бизнеса Ви проблеми, които дори и най-добрият счетоводител не е способен да реши. Ако търсите счетоводни услуги в Пловдив, бихме могли да бъдем от полза.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

  1. Най-важното е да не се предават стоки преди да са платени, че в тази криза ако човек не е защитен, става много лошо… Не че съда е някаква защита, но е по-добре от нищо. Само с мутри можеш да си събереш парите в тая държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *