Кариера като счетоводител – софтуерните умения

Публикувано на 10 януари 2011 г.

В предишните постове засегнахме темата за проблемите, пред които се сблъскват счетоводителите в началото на кариерата си. На много хора вероятно биха се сторили доста обезсърчаващи, а като се имат предвид икономическата криза и безработицата, в която се намираме в момента, сякаш за току-що завършилите образованието си счетоводители намирането на работа по специалността си звучи като много трудна задача. Но винаги можете да направите някои практически неща, които да ви улеснят и да ви помогнат да се отличите от останалите кандидати. Тук ще засегнем едно важно конкурентно предимство за всеки счетоводител, а именно – добрите софтуерни умения.

Умението за работа различни счетоводни софтуерни продукти много често наклонява везните в полза на търсещия работа. Когато разглеждате обявите за работа като счетоводител в сайтове като Jobs.bg, вероятно ви е направило впечатление, че в голяма част от публикуваните обяви е посочено изискването за владеенето на конкретен счетоводен софтуер. Причината за това е, че от една страна, фирмата спестява разходите си за обучение на новопостъпилия, а от друга – всеки собственик на фирма желае новоназначеният счетоводител веднага да заработи с пълната си ефективност, или периодът му на адаптация към новата среда да бъде възможно най-къс. Как повечето кандидати се справят с това изискване? Има два варианта, по които обикновено действат:

  • Вариант 1 – Казват нещо от типа: „Работил съм с друг софтуер, но съм добър с компютрите и не ми е проблем да науча и Вашия“. Това най-често е самата истина, особено за по-младите.
  • Вариант 2 – Отказват се и не кандидатстват за работата, макар че имат нужните качества.

За жалост, доста е трудно за един млад човек да убеди повечето работодатели, че липсата на опит с конкретния счетоводен продукт не представлява проблем. Много работодатели не биха повярвали в способността на един млад и току-що завършил образованието си счетоводител да усвои за минимално време какъвто и да е счетоводен софтуер.

Как да се справим с това?

  • Никога не пишете в автобиографията си като умение – „Работа с интернет“. Това е подразбиращо се умение, и ако го споменете, със сигурност намалявате шансовете си за интервю.
  • Работата с офис пакети, като MS Office и Open Office трябва да се спомене като нещо подразбиращо се от само себе си. Никога не го изтъквайте като основното си умение относно софтуера.
  • Не разчитайте, че в училище можете да научите да работите със счетоводен софтуер. Много училища провеждат платени курсове по компютърно счетоводство, след завършването на които издават сертификат. Ползата от тях е съмнителна, защото, училищата в България не разполагат нито със съвременен софтуер, нито с добре подготвени специалисти.
  • Опитайте се сами да овладеете и разучите колкото е възможно повече счетоводни програми. Това може да се окаже по-лесно, отколкото очаквате.

Вероятно единственият недостатък на това сами да разучавате нов счетоводен софтуер е, че няма как да получите сертификат за новопридобитите си умения. Но всъщност, винаги има и друга гледна точка. В разговорите ни с наши колеги – управители на фирми за счетоводни услуги сме се уверили, че много от тях не отдават значение на сертификати и други подобни удостоверения. Увереността на кандидатите в уменията им е водещата, а признанието, че самостоятелно сте се научили да работите с даден счетоводен продукт може да спечели уважението на потенциалния работодател.

Единственият проблем е как да намерите счетоводен софтуер, на който да се самообучавате.

Това всъщност е доста лесно. Всички български фирми, разработващи счетоводен софтуер, предлагат демо-версии на продуктите си, които можете напълно безплатно да изтеглите от официалните им сайтове. Тези демо-версии са с ограничена функционалност, но са напълно достатъчни, за да получите основна представа за начина, по който се работи с тях. Всички модерни счетоводни програми (независимо от разработчика им) имат нещо общо – това е менюто „Помощ“, в което обикновено можете да намерите пълното ръководство на програмата. То ще ви бъде от огромна полза, и дори само бегъл прочит ще ви даде възможност да научите изключително много нови неща.

Създайте си навик всеки месец да разучавате някоя нова програма. Не след дълго ще откриете, че много от тях имат общи характеристики, и ще става все по-лесно да започвате работа непознати продукти. И нещо изключително важно – създайте си мнение за всяка една от програмите, с които се запознавате! Обърнете внимание за предимствата и недостатъците на една спрямо друга! Тези знания ще ви донесат допълнителна увереност в способностите ви относно счетоводния софтуер, а това със сигурност би направило силно впечатление на един управител на счетоводна къща Гарант или на собственик на фирма със собствен счетоводен отдел.

Няма лесен начин, по който да успеете в кариерата и в обучението си, но предимството на трудните задачи е, че много хора ще се откажат по пътя, и когато се доближите до целта си, на практика ще сте без конкуренция.

Счетоводен софтуер

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *