Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Регистрация на фирма – някои интересни особености

Регистрация на фирма в Пловдив от Бизнес Старт

Всеки бизнес е различен – и проблемите, пред които всеки собственик на фирма се сблъсква зависят от хиляди фактори. Освен това законодателството във всяка сфера на дейност е различно – и поради това няма универсален път, който да следвате в бизнеса си.

Но независимо от това дали сте решили да работите в областта на високите технологии, или пък сте решили да отворите обикновено магазинче за хранителни стоки, задължително трябва да направите регистрация на фирма на свое име.

Каква е процедурата по регистрация на фирма? Ако прочетете внимателно цялото законодателство, регламентиращо тази правна стъпка, вероятно ще добиете достатъчно ясна представа. Дори и да попитате някой близък приятел или познат, който някога в миналото е регистрирал фирма, вероятно ще получите известна представа за стъпките, които са необходими за да извършите регистрацията.

Но има и подробности, които няма да ви кажат. Например дали е по-добре да регистрирате ЕООД, или ЕТ. Или пък какви осигуровки и данъци ще плащате. Всеки стартиращ бизнес трябва да се регистрира някъде – дали в Агенцията по храните, дали в митниците – държавата обича да ви наказва за нахалството да печелите сами парите си. Няма как да избягате от бюрокрацията. Единственият изход е да се опитате да се справите с процедурите по регистрация по най-лесния и бърз начин.

Ето например някои неща относно процедурата по регистрация на фирма, за които може би не знаете:

  • За да извършите регистрация на фирма, е необходимо да заплатите държавна такса – която варира в зависимост от вида на фирмата, която сте решили да регистрирате. Обикновено започва от около 100 лв. за ЕТ, и достига до над 200 за ЕООД или ООД. Интересният момент тук е, че ако в заявлението допуснете грешка – например не попълните дадено поле, или пък не предоставите всички необходими документи, то регистрацията ще ви бъде отказана. Но също така ще изгубите и платената до момента такса – независимо от това, че работата не е свършена.
  • Можете да си спестите неприятностите, ако възложите регистрацията на някой специалист, който и преди се е занимавал с регистрации на фирми. Всъщност, на пазара съществуват специалисти, които се занимават единствено и само с регистрации – и са овладели и най-големите тънкости на процеса. Ползата от тях е, че пестите време, нерви и пари – защото единственото, което е нужно, е да ги посетите в офиса им. По време на срещата е добре да обсъдите коя е най-подходящата правна форма, под която фирмата Ви да работи.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *