Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да затвърдите позицията си на собственик на фирмата?

Какво трябва да предприемете, за да не навреди влиянието на наетия от вас управител на фирмата и да запазите позициите си на собственик? Кой трябва да отговаря за идеологията на бизнеса? По какъв начин да се разпределят задълженията между собственик и управител на заплата?

За тези и други тайни ще поговорим в тази статия от счетоводна къща „Гарант“. Когато собственикът предава управлението на компанията, фирмата си на наемен управител (мениджър, директор), възниква заплаха за отслабване или дори загуба на власт. За да се избегне това, е необходимо ясно да се разграничат функциите и зоните на отговорност на всеки един от тях.

Има реална възможност управителят да сформира силен екип, да развие фирмата и редовно да носи дивиденти. В някакъв момент собственикът открива възможност да направи значителен пробив в развитието на бизнеса си, но опитвайки се да реализира тази идея, се сблъсква с факта, че не може да повлияе на ръководството на собствената си фирма. Всъщност, оказва се, че той е загубил власт и влияние.

За да не попадат в подобна ситуация, собствениците на фирми трябва да разберат, че не трябва да делегират функциите на идеолог в ръцете на наемният управител, ръководител. Единственият разумен начин е той най-добре да изпълнява тази функция и работа. А от управителя да изисква изпълнение на неговата работа – управление на фирмата по такъв начин, че да се постигат и следват целите, които са поставени от идеолога.

sobstvenik-na-firma-1

Към функциите на собственика-идеолог се отнасят:

  1. Формиране на мисията на фирмата (идеологически цели и стратегия на дейността).
  2. Одобряване на цялата фундаментална политика на компанията (регламенти, принципи, норми, кодекси, основни инструкции и т.н.).
  3. Създаване на стратегически планове и контрол над тяхното изпълнение.

 

Първият пункт включва не само формулиране, но и непрекъснато популяризиране на тези ценности сред служителите на компанията. Колкото по-далеч сте като собственик на бизнеса от обикновените служители, толкова по-качествена трябва да бъде такава комуникация. За мисията, идеологията на фирмата служителите на компанията трябва да научават директно от собственика, а не тази функция да се делегира на управителя.

Като цяло само по себе си формирането на идеологията се намира в известно противоречие с оперативното управление. Изпълнявайки функцията на идеолог, собственикът вдъхновява служителите, изпълва със смисъл техните дейности. А управителят, директорът, мениджърът на компанията трябва да изисква, контролира и да постига набелязаното. Тези две функции лошо се съчетават помежду си.

Вторият пункт е необходим, за да може всички регламенти и политики, които се прилагат в дружеството, първо, напълно да отговарят на идеологията и на второ място – излизайки от собственика, по този начин затвърждават неговото влияние. Няма значение кой е разработил политиките – директор/управител или някой от лидерите, във всички случаи те трябва да излизат и да са от името на собственика, както и задължителни за изпълнение за всички служители без изключения.

Третият момент – собственикът трябва да остави за себе си формирането на стратегически планове. Става въпрос не за планове за развитие на отделните звена, а за плановете, които обхващат цялата компания и я извеждат на следващото ниво.

Това не означава, че собственикът трябва да разработва тези планове собственоръчно. Той може да привлече мениджъри или дори външни експерти. Но това трябва да бъдат неговите стратегически планове, а след това той да възлага на директори, управители разработването на проекти за тяхната реализация. По този начин собственикът има и власт, и контрол, тъй като редовно проверява изпълнението на проектите.

Основната идея, която трябва да се разбере – вие укрепвате властта си над хора, когато се стремите да ги накарате да реализират вашите идеи. Всеки път, когато постигнете успех в това, добавяте “очилата на властта”. Ако търпите поражения, това намалява “очилата на властта”. В това няма нищо странно: постигайки хората да изпълняват волята ви – и властта ви над тях ще укрепва; позволявате ли неизпълнение – и тя отслабва.

Влиянието и властта трябва да се съхрани в ръцете на собственика, а за да се контролира и владее ситуацията, трябва да се разбира как трябва да функционира и да бъде устроена системата вътре във фирмата. Полезните практики, уменията и знания ще се превърнат за вас в спасителна лодка по такива въпроси.

Можете да ги получите като посещавате обучения за собственици на фирми, бизнеси, където ще научите как може да се разработи подходяща организационна структура на вашия бизнес. Както и да потърсите подходяща литература. Така ще забравите въпроса: Как да държите под контрол служителите и управителите на компанията? Направете своя бизнес системен!

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още