Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да изберете правилната банка за ЕООД/ООД

Как да откриете сметка за ЕООД/ООД и изберете перфектната банка

Откриването на сметка изглежда нещо лесно и дори приятно, защото ви доближава до момента на получаване на първите приходи. В действителност този процес може да доведе до неочаквани забавяния, ако не сте подготвени. Да запазите нервите си е възможно, ако знаете за какво да сте готови и от какви критерии да се ръководите при избора на банка. От Счетоводна къща ГАРАНТ сме извели основните моменти, на които да обърнете внимание при откриване на банкова сметка.

Как да изберем правилната банка за ЕООДА ако нещо не ви хареса, винаги можете да закриете сметката си и да станете клиент на друга финансова институция.

1. Избор на банка

От грамотния избор зависят от две неща: колко бързо ще мине всичко и какво ще бъде нивото на вашия комфорт след като сметката стане активна. С банката ще комуникирате едва ли не всеки ден – чрез онлайн банкиране, мобилно приложение, по телефона, чрез банкомата и на живо. За да е свързано това с минимум време и сили, предварително оценете финансовата институция по няколко индикатора.

  • Съвременни и актуални ли са отношенията банка-клиент за дейности по разплащания и други банкови операции онлайн. Често онлайн банкирането изглежда като повей от миналото. Заедно с външния вид — неудобен интерфейс и често счупване (бъгване).
  • Добро мобилно приложение. Удобно за следене състояние на сметката и изпращане на платежни нареждания на банката, когато сте в движение, на път или друга ситуация.
  • Финансови продукти за бизнеса. Банкови карти с отстъпки за теглене пари в брой и внасяне чрез банкомат. Изгодни депозити или лихва върху остатъка в сметката, възможности за добри условия на кредитиране.
  • Добре развита мрежа от банкомати, които приемат пари. Важно е тези, които работят с пари в брой да могат в края на работния ден да депозират средствата по сметката.
  • Тарифи за поддръжка. Вижте ги в сайта на банката или поискайте да ви изпратят оферти на мейл. Цените на различните банки могат да се различават в пъти. Обикновено са включени няколко десетки услуги, но най-често се ползват: разходи за откриване и водене на сметки (понякога е предвидена такса при неактивност), месечни такси за поддръжка на сметка, такси за платежни нареждания, разходи за внасяне и теглене на пари.
  • Удобни и полезни банкови карти, както за юридически, така и за физически лица.
  • Надеждност. Най-надеждни са “дъщерните” на големи чуждестранни банки.

Някои от критериите не са толкова важни, колкото изглежда. Например, много от начинаещите предприемачи избират банката поради близостта до дома или офиса. Но всъщност да не се налага да ходите често там, а клоновете на банките понякога имат неприятното свойство да се местят или закриват.

И не преценявайте банката само от гледна точка на физическо лице като клиент: нерядко фирми и физически лица са с различни нива на обслужване. Една и съща банка може да работи с физически лица на много високо ниво, а за юридически лица да е пълен ад.

2. Подготовка на документи преди да отидете в банката

Изискванията за откриване на сметка се различават за различните банки, проучете ги предварително. Освен лична карта, най-вероятно ще се нуждаете от заявление за откриване на сметка и набор от фирмени документи, удостоверяващи нейната законност.

3. Бъдете готови да изчакате, ако е нужна проверка от страна на банката

Банкерите може да искат да се информират за следното: адрес на регистрация, адрес на дейност на фирмата, управител, съдружник, собственик/собственици.

4. Имайте готовност за минимален депозит по сметка

Може да ви поискат депозиране на определена минимална сума по сметка, а може и не. Зависи от условията на банката, която сте избрали. Готово. Сега можете да правите преводи, плащате сметки и получавате доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още