11 начина да проверите счетоводителя си

Умният човек наема хора, които са умни като него. Когато наемате счетоводител или счетоводна къща, предварително се поинтересувайте за работата му. Как да проверите счетоводителя, който се грижи за счетоводството ви, вижте в статията от счетоводна къща „Гарант“.

Как да проверите счетоводителя си самостоятелно?

Проверка за правилното водене на счетоводството трудно може да направи човек без счетоводно образование. Затова за откриване на грешки, по-добре да се свържете с друга счетоводна или одиторска фирма. Одиторът проверява дали има грешки във воденето на счетоводството. Какво да направите, ако грешки и дългове все пак са открити? Може би компетентността на вашия счетоводител не е достатъчна и трябва да помислите за неговата смяна.

Какво прави правилният счетоводител

счетоводителПроверка на счетоводителя не е само проверка за правилното водене на счетоводството, но и за да разберете какво трябва да прави и какъв да бъде един добър счетоводител. Ето и целият списък:

 1. Винаги имате достъп до счетоводната база. Известни са немалко случаи на изчезване на счетоводителя заедно с базата. Възстановяването е доста трудно и струва почти толкова, колкото и самата поддръжка.
 2. Вие сте в течение с разчетите към данъчните – има ли забавяне или надплащане на данъци. За тази цел добрият счетоводител прави справка за разплащания към бюджета не по-рядко от веднъж на тримесечие. И, ако не задържате плащането на данъците, то санкции и глоби не би трябвало да има. И данъчните не би трябвало да блокират сметката ви.
 3. Освен данъчна справка, необходимо е още и такава за дължимото към контрагентите. Добре е, ако проверките се извършват на тримесечие. Дори да са с най-големите клиенти и доставчици.
 4. При аутсорсинг счетоводство или външен счетоводител добре е той да ви изпраща 1 път месечно списък на документите, нужни за правилното отчитане. Това е списък с нужните фактури и документи по контрагенти с посочване на непотвърдените суми. Добър счетоводител никога няма да ви пита или иска излишни неща (например, по наема на помещението или услуги, за които не е нужно да се пита и иска документ всеки път, а да се закрие сумата при наличието на договор).
 5. Коректният счетоводител следи за сумите пари, водещи се под отчет и помага за попълване на авансови отчети.
 6. За да се осигури бързина и оперативност, счетоводителят изисква банково извлечение не по-рядко от веднъж на месец. Най-добрият вариант е, ако банката е интегрирана в счетоводната програма. Тогава счетоводителят ви веднага вижда всички движения и може да помогне с изпращането на платежните нареждания.
 7. Можете да получите информация за размера на данъците към края на тримесечието, когато може още да се повлияе върху тях – за оптимизиране на входящо ДДС или плащания към доставчици и така да се намалят някои дължими данъци. Правилният счетоводител сам предлага начини за намаляване на данъците, а не след като е помолен за това.
 8. При нужда счетоводната фирма/счетоводна къща сама се обажда в данъчното, ако има нужда, а не прехвърля това на вас. Не е приятно, ако прекарате цял ден в опити да се свържете с данъчните власти.
 9. Вие знаете, че ще получите бърз и оперативен отговор на всички възникващи въпроси. И не след една седмица или “когато има свободно време”, а днес и веднага. Добрият счетоводител е винаги готов за комуникация.
 10. И още – той мисли в перспектива. Случва се да е по-изгодно да се забави плащането на ДДС, за да се изплатят пари на доставчик, защото наказателните лихви по ДДС са много по-ниски от банкови лихви по кредит, който сте избрали да вземете за изчистване на задължения. Перфектният счетоводител предупреждава за последствията, а не плаши собственика на фирмата. Той не заявява категорично и без обяснения – това не трябва, а винаги обяснява защо, както и какви последствия има дадено действие или бездействие, за да можете да съпоставите ползи и рискове.
 11. И най-важното – усещате, че той е на ваша страна, а не служител на данъчното на щат при вас. За тази цел трябва да бъде в час по всички въпроси на законодателството относно данъците и счетоводството, през цялото време да се учи и да е с актуалното. Ако има възможност да се прилагат данъчни ваканции или да се намаляват размерите на застрахователните премии, добър счетоводител веднага ще ви кажа за тях.

Ако всички тези неща сте забелязали при вашия счетоводител – поздравления, вие сте избрали добър специалист. Ако не – струва си още да потърсите.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *