Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Старт на нов бизнес – полезни съвети

“Ако не можете да нахраните своя екип с две пици, значи имате прекалено голям екип”.

Това са думи на основателя на най-големия (по оборот и приходи) и успешен в света за търговия на дребно онлайн магазин “Amazon”. Особено подходящи са като встъпление за нашата статия, посветена на началните разходи и икономия на ресурси в стартовия етап при започване на бизнес.

И така. Как да извлечете максимума от началните вложения без излишни загуби и разходи, ето за какво ще говорим в тази статия от Счетоводна къща ГАРАНТ.

Избор на момент за започване на бизнес

започване на бизнесНе бива дълго да се фокусирате около старта. Няма как да изберете “най-идеалният момент”, за да започнете свой бизнес. В действителност в реалността “най-идеален момент” просто не съществува.

Винаги ще се появяват и възникват хиляди причини да не започнете днес: няма достатъчно пари, нямате достатъчно знания, нямате партньор, разболял сте се, не ви дават разрешително от Общината, наемите са високи, котката ви има малки котета, “защото е криза”, “защото е петък 13-ти”, “твърде много колебания”, “хороскопът казва да не започвате важни неща този месец” и така нататък.

Освен това имайте предвид, че идеите са нетрайна стока. Ако веднага не започнете да ги прилагате, има шанс те бързо да замрат, а и има вероятност някой по-пъргав от вас да приложи идея, подобна на вашата и да ви изпревари на пазара.

Идеите имат способността да възникват и се въртят едновременно в главите на различни хора в различни кътчета на света. Така че – мислете бързо. И още един момент: “пропусната полза”. Ако твърде дълго отлагате стартирането, то с всяка изминала седмица, всеки ден, всеки час губите пари. Клиентите търсят и намират вашите продукти или услуги и плащат за тях, но не на вас.

Да се върнем към парите.

Най-популярната грешка при първата стъпка

Откриването на нов бизнес при всякакви обстоятелства може да доведе до редица сложни моменти, основният от които ще бъде липсата на първоначален капитал.

Вариантите за супер спонсори и подобни късмети тук изключваме. Само личен бизнес.

И тук, още при първата стъпка – наличието на вдъхновяващи идеи и стартов капитал – нашият млад предприемач прави популярна грешка: харчи пари за нещо, което в началото на бизнес-пътя не е жизнено необходимо.

Обективно погледнато, истински предприемач ще станете само тогава, когато в касата ви се появи първият кеш (или по разплащателната сметка на вашата фирма се появят първите числа, различни от нула). До този момент вие такъв нямате, дори ако вече имате офис в центъра на града, дългокрака секретарка и кожена мебел.

Златно правило: колкото по-малко харчите в началото на бизнеса, толкова повече остава за развитието му!

Какво трябва да се избягва в началото, когато вашата цел е започване на собствен бизнес?

Разходи за излишества

Спомняте си за кожените дивани, секретарки, стаи за “психологическо разтоварване” и таблети за персонала. Забравете ги като харч в началния етап. Анализирайте всеки разход от позицията “А как тази покупка ще се отрази на развитието на моя стартиращ бизнес?”.

  • Ако няма химикалки, то трябва да купите, защото трябва да се пише с нещо. Въпреки това, трябва ясно да виждате разликата между химикалка за 1 лев и златен “паркър”.
  • Ако нямате сайт, то такъв без съмнение трябва да се направи и да се работи по класирането и популяризирането му, докато закупуване на служебна кола може да почака (разбира се, ако вашият бизнес не е такси, доставка на пица или куриерски услуги).
  • Ако хората от екипа могат да седят на офис столове за 60-80 лв., няма нужда да купувате столове за мениджъри от естествена кожа или последни модели офис-мебели.
  • Ако отваряте кафене, то бар-столове, оборудване за бар зоната и друго обзавеждане може да купите за начало примерно, без опаковка, лек фабричен дефект като надраскване и др., които могат да ви спестят значителни средства. А не да поръчвате внос от чужбина или свръх скъпи дизайнерски мебели, които да ви затворят огромна сума пари. И така нататък, схванахте същността.

Независимо от резултатите при стартиране не забравяйте най-важното: всеки нов старт е безценен опит. Това е най-доброто в света бизнес обучение и изключителен шанс да тествате идеята си, да я приложите в живота и да научите много за бизнеса.

От Счетоводна къща ГАРАНТ желаем просперитет и успешно развитие на вашите бизнес проекти! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още