Съвети към начинаещите счетоводители

Счетоводството е популярна и желана професия в днешно време. След обучение можете да започнете да оказвате счетоводни услуги като част от екип на счетоводна къща, агенция, като щатен счетоводител или да сте самостоятелно заето лице.

Задълженията ви ще включват: водене на първична документация, организация на касовата дисциплина, контрол на движението на материалните средства, водене на отчетност и т.н. Вероятно ще се наложи като компетентен счетоводител да знаете как става откриването на фирми с различна форма на собственост и дейности, тъй като собственикът на фирма може да планира откриване на нови клонове или подразделение на фирмата, и вие трябва да бъдете достатъчно компетентни, за да му помогнете.

Всичко това вероятно не ви се струва сложно, ще кажете това се преподава в университета. Но нерядко начинаещият счетоводител, отивайки за първи път на работа и пристъпвайки към своите задължения, се чувства меко казано шокиран. Откъде да започнете? Какво да правите, ако сте съвсем начинаещ на работното място? От счетоводна къща „Гарант“ предлагаме няколко съвета.

  1. Започнете деня си с чаша кафе или друга любима напитка. Така ще можете по-бързо да дойдете на себе си и да си спомните какво сте учили в университета, да си припомните как се казвате. усмивка Спомнете си, че вие сте счетоводител и с тази цел сте там.
  2. След като дойдете на себе си, запознайте се с всички особености на организацията, в която ще работите. Запознайте се с управителя, не забравяйте, че ще трябва да говорите с него вероятно всеки ден, така че се опитайте да установи приятелски отношения. Предложете разработване на съвместен финансов план или ако сте част от счетоводен екип, слушайте и гледайте колегите.
  3. След това трябва да погледнете и документите, с които работи фирмата или счетоводната къща. Да се запознаете с реда и организацията на работа. Ако ви се струва, че нищо не разбирате, просто си спомнете какво сте учили, а ако сте имали предшественик – имайте предвид, че всеки счетоводител води отчетност, както му е удобно. Постепенно ще навлезете в процеса.
  4. Разучете програмата, програмния софтуер с която работи организацията. Как функционира, какви са особеностите. Ако сте единствен счетоводител, то трябва да се направи одит на документите и дейността на бившия счетоводител, тъй като вече отговорността пада на вас и като контрол, и пред данъчните органи.
  5. Не трябва да се страхувате от посещения на данъчни служители, инспектори. Това са същите хора като вас, които имат своите отговорности. Просто внимателно следете за изправността на документацията и отчетите, за да не се сблъскате с проблеми. В такъв случай всяка проверка ще приключи добре.
  6.  Ако сте получили писмо от данъчната служба със съответното изискване или предписание, то проучете го и спазвайте срока за неговото изпълнение. Не го оставяйте „за после“, тъй като рискувате да получите мъмрене от шефовете и голяма глоба за фирмата.
  7.  Много е важно да имате мотивация, защото мотивираният счетоводител е по-ефективен професионалист и добър колега. Да знаете защо искате да сте счетоводител и да го правите професионално.
  8. И накрая, но не на последно място – винаги ходете на работа в добро настроение. Бъдете представителни и с вид, който казва, че може да се разчита на вас. Счетоводителят е символ на ред, стабилност, така че външният вид е важен.

Това са само няколко съвета, които ще помогнат на начинаещите счетоводители да се чувстват по-спокойно и комфортно. Не забравяйте, че всичко ще ви се получи, независимо колко сложна ви се струва в началото работата!

Успех и се захващайте за работа!

Оставете коментар