отваряне на магазин за авточасти

Отваряне на магазин за авточасти – полезни съвети за успешен старт

Публикувано на 29 декември 2020 г.

В тази статия от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме как да отворите магазин за авточасти. Ще се опитаме да дадем полезни препоръки.

Проучване на пазара на авточасти

Конкуренцията в този бизнес е висока. Ето защо, преди да отворите магазин за авточасти, трябва да анализирате опита на конкурентите. Това трябва да се направи териториално, т.е. да се проучи точно вашият квартал, град, регион. На първо място, намерете квартал в града, в който няма достатъчно магазини за авточасти или поне където конкуренцията е минимална. На второ място, разберете какви стоки се продават, но все липсват в магазините на конкурентите. Трето, анализирайте всички плюсове и минуси на тези магазини. Съберете колкото се може повече информация за тяхното функциониране: цени, доставчици, как те провеждат рекламна кампания, посоката на основния поток от купувачи (може би наблизо се намира сервиз, гаражи или голям паркинг).

След като съберете цялата необходима информация, трябва ясно да си отговорите на въпроса – защо е по-добре хората да дойдат при вас, а не в магазините на конкурентите. Направете всичко, за да надмине конкурентите си: цените във вашия магазин трябва да бъдат малко по-ниски от конкурентите, трябва да се намери изгоден доставчик, доставчици; организирайте по-добра рекламна дейност.

Наблизо има сервиз или голям паркинг, сложете там реклама или билборд. Опитайте се да поставите рекламни плакати, табели, показващи и указващи къде е вашия магазин, така че да се виждат не само от шофьорите, но и от пешеходците; организирайте отстъпки и различни промоции; подредете магазина си по-успешно в сравнение с конкурентите.

Като цяло, всичко трябва да бъде добре обмислено и планирано за продажба на авточасти. Бизнес планът на такъв магазин ще бъде от голяма полза. Този организационен етап е от голямо значение за този вид бизнес. Колкото по-успешно можете да организирате всичко, толкова по-лесно можете да получите редовни клиенти за вашия магазин, а оттам и приходите с тях. Трябва да направите всичко, за да може всеки шофьор да реши за себе си: „ще купя точно от този магазин!”.

Винаги можете да се спрете и на онлайн магазин, който да функционира само като такъв или паралелно с физическия.

Регистрация на фирма за авточасти

Процедурите за регистрация на предприятието са стандартни и са описани в много източници (виж в блога ни). В случай на търговия с автомобилни части, най-удобната форма на юридическо лице е ЕООД или ООД. Можете да регистрирате фирма за няколко дни.

Компетентен избор на асортимент от авточасти

Както вече споменахме, трябва да имате продукт, който е много търсен и който не е наличен или често липсва в магазините на конкурентите. Направете всичко, за да имате такъв продукт. И разбира се, трябва да имате асортимент, който може да се намери във всеки магазин за авточасти. Когато бизнесът ви започне, ще ви бъде по-лесно да проследявате потока от стоки. Трябва непрекъснато да променяте и актуализирате асортимента си, а в бъдеще максимално да оптимизирате потока на вашите стоки според специфичните условия на бизнеса. Това от своя страна ще повлияе на увеличението на печалбите.

Моля, обърнете внимание: има специализирани магазини, работещи само с определена марка автомобили. Например, можете да вземете като основен асортимент авточасти само за конкретни марки автомобили (Audi, BMW, Toyota и т.н). Или само за японски, германски марки автомобили, както и да направите мултибрандов подбор. Това създава сериозен поток от потенциални клиенти за магазина за авточасти.

отваряне на магазин за авточасти

Търсене на помещение

  1. Трябва да има възможност за организиране на складово помещение. Много авточасти имат доста впечатляващи размери. И разбира се, със средния продуктов асортимент частите ще заемат площ от най-малко 40 кв.м.
  2. Няма нужда от голяма търговска зала. За да отворите магазин за резервни авточасти, достатъчни са и 20-30 квадратни метра. Няма значение дали ще купите помещението или под наем.
  3. Друг ключов момент – най-добре, ако магазинът се намира на оживена, натоварена улица или път в града. В случай, че вашият магазин успее да спечели отлична репутация, благодарение на добрата позиция ще дойдат купувачи не само от вашия район, но и от шофьорите, които минават.
  4. Често се случва следното – подходящо място за продажба на авточасти е намерено, но няма подходящо място за тяхното складиране. Но със сигурност не бихте искали да загубите отличното място за магазин за авточасти. В този случай се опитайте да организирате клиентите да получават необходимите им части до дома или до определеното от тях място. Този метод на търговия в наши дни е много популярен и много фирми го използват. Това изисква подходящ автомобил и шофьор на пълен работен ден.
  5. Също така много изгодно може да бъде откриването на магазин в или до автосервиз.

Оборудване на вашия магазин за авточасти и склад

За тази цел ще са необходими търговски плотове, маси, стелажи и рафтове. Освен това, компютър с програми за отчитане на стоките и касата. Без компютри и съответните програми е невъзможно да има контрол на движението на стоки. В магазините за автомобилни части обикновено има голям брой стокови единици, така че е невъзможно да се водят записи само на хартия.

Компетентен подбор на персонала

Ще ви трябват двама продавачи, управител, склададжия и хамалин. Често такива функции могат да бъдат комбинирани от едно лице или само от вас в началото. Тук трябва да се отбележи следващата точка, добре е, ако вашите продавачи бъдат запознати с устройството на автомобилите и принципите на тяхното функциониране. Често хората посещават магазин за авточасти и казват – „Имам нещо счупено на ходовата част, което се прикрепя към …“. И разбира се, човек, който не знае устройството на автомобила, няма да може да разбере какъв детайл има предвид.

Софтуер за магазин за авточасти

За никого не е тайна, че гамата от автомобилни части е много голяма. Има както „оригинални“ части, така и техните заместители. В допълнение, различни доставчици предлагат различни цени и срокове за доставка на една и съща част. Основната задача на закупчика, мениджъра по продажбите е бързо да предостави на клиента подробна информация за наличността, цените и времето за доставка на необходимите части. И това без специализиран софтуер е почти невъзможно. Използването на такива програми не само опростява работата, но и увеличава печалбата на магазина, тъй като намалява времето за обслужване на клиент, като притежава ценова информация от доставчиците и възможността да предложи на купувача различни опции.

Потенциалният доход на магазин за авточасти, организиран по правилния начин, ще донесе на своите собственици добри приходи. Периодът на изплащане на такива магазини обикновено е от 8 до 16 месеца.

Искаш да да започнеш свой бизнес с авточасти?

Можем да регистрираме новата Ви фирма за авточасти и да се заемем със счетоводното й обслужване (включително и онлайн).
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.