Какво е необходимо, за да стартирате собствен магазин за цветя

Публикувано на 28 май 2019 г.

Какво е необходимо за откриване на собствен бизнес с цветя.

Магазин за цветя е красив бизнес – общоизвестен факт е, че по време на официални празници доходът се увеличава в пъти, тъй като търсенето надвишава предлагането. При добро разработване – инвестициите се изплащат сравнително бързо.

Как да отворите магазин за цветя от нулата?

отваряне на магазин за цветя Първо, да дефинираме понятието. Магазинът е още една форма за правене на бизнес с цветя. Той е по-голям от павилион, но не е толкова скъпа инвестиция като цветарски бутик и за разлика от интернет-магазина работи в реално пространство.

Главните предпоставки за успех: добро място, уникалност на офертите и доказани, проверени доставчици.

Какво име да има магазинът за цветя?

Името не трябва да бъде сложно или прекалено банално. Добре е, когато отразява идеята, концепцията на магазина за цветя.

Може да потърсите думи на френски или италиански език: нещо като „Фиоре“, „Фльор“, „Орхидея“, „101 червени рози“, но не и „Бизнес-букет“, „Букет 2001“ и подобни. Обаче, скромното название „Цветя от …(име на собственика)“ в бъдеще може да послужи като име на цяла мрежа на ваши търговски обекти.

Интериор и декорация на фасадата

Естествено, мястото за магазина е по-добре да е в оживен квартал на града. Най-подходящи площи:

 • до пазари, големи супермаркети, големи търговски обекти;
 • в близост до гари, летища, метростанции;
 • до родилни домове, болници.

Още нещо важно: добре е пред търговският обект да има достатъчно площ за паркиране на автомобили – това ще даде възможност за привличане на повече клиенти.

Оформление

Тъй като откриването на цветарски магазин касае красотата, то трябва да се обърне специално внимание на интериорния дизайн.

Отправна точка е към каква група клиенти ще се насочите.

 • Ако очаквате да обслужвате VIP клиенти, то и интериорът трябва да бъде подходящ. Добре изглежда интериор в магазин за цветя в стил прованс, рококо, луксозен ампир.
 • Ако магазинът е насочен към любителите на новостите и нестандартните неща, то интериорът може да бъде в стил арт деко, хайтек.
 • Ако се очаква голям поток от купувачи, страхотно оформление ще е еклектичният стил.
 • Печеливш вариант – еко стил, при който всички елементи на интериора, аксесоарите са изработени от естествени материали.

Помислете за осветлението. Елегантно изглеждат прозрачни етажерки, стелажи (от стъкло или пластмаса), снабдени с допълнително осветление. Можете да осветите така и вид изложбена витрина, където да поставите най-успешните композиции от цветя.

Важно е всички детайли хармонично да се вписват в интериора.

Фасада и витрина

Не е нужно да се претрупва пространството с цялата налична гама от цветя. Достатъчни са 10-15 букета, съчетания от най-популярните цветя и няколко свързани с тях продукти. Важното е всичко да изглежда елегантно, хармонично и да дава представа за асортимента.

Оформяне на витрината. Важно е цветята на витрината винаги да са свежи, а цялата композиция да изглежда луксозна.

Добре е да има огледала в магазина, които приятно отразяват разнообразието от цветя и палитрата от цветове.

Табелата, фирменият надпис на фасадата също играе важна роля в популяризирането на цветарския магазин. Добре е да се обърнете към професионалисти и да си поръчате стилна светеща табела.

Мебели

Освен необходимото оборудване (стелажи, хладилни кутии, работен плот за цветаря и т.н.) за декориране на магазина може да предвидите и мебели, ако мястото позволява. Удобен малък диван или кресло, където клиентът може удобно да почака и бавно да разгледа каталога. Уютен кът с малка масичка и 1-2 стола ще накарат клиентите да се чувстват специални. Оформянето на тази зона трябва да е в синхрон с общият стил на магазина.

Асортимент от цветя

стартиране на бизнес с цветя

Най-често се търсят рози, лалета, карамфили, хризантеми. Цветята са нетраен, крехък продукт и много капризни. Имайте предвид, че няма да успеете да реализирате всичко закупено, понякога трябва да изхвърляте или просто да подарявате цветя.

Така че, за да си осигурите по-стабилни доходи, разнообразявайте асортимента със съпътстващи стоки и аксесоари. А именно:

 • вази, саксии, кашпи и други съдове за цветя;
 • почва, торове, семена;
 • стоки за ландшафтен дизайн;
 • саксийни растения, съчетайте продажба на цветя в букети и саксии;
 • картички и визитки, които могат да се изпращат с цветя;
 • свещи, статуетки, ленти, панделки – изобщо всичко, което може да играе ролята на миниатюрен подарък;
 • специална литература за отглеждане на цветя, за изкуството икебана и др.

Как да разработите магазина

Услуги

Освен свързаните с цветя продукти, можете да предлагате допълнителни услуги. Например, доставка на цветя. В началото по-лесно ще е да се възползвате от съществуващите куриери, а по-късно може да наемете и собствен куриер.

Може да предложите услугата „доктор на цветя“: възкресяване на цветя в офиси и домове, като предлагате лечение на растения, обучение в грижи за тях. Това може да се превърне в едно добро допълнение към доходите.

Потърсете корпоративни клиенти

Обслужване на едно събитие, тържество може да ви донесе седмичния оборот на павилион за цветя. Може да предлагате, например, седмично оформление на свежи цветя в офиси, магазини.

Направете си портфолио

Наличието на подобен каталог ще привлече клиенти. Тук ще съберете и съхраните снимки на най-успешните композиции, букети от цветя. А може да включите и портфолио с концепция „Букети за…“: за сватба и за именници, за бизнес партньори и романтични срещи, траурни и букети за новородени.

Намерете си подходящи партньори

Потърсете връзка със сватбени салони, агенции за устройване на събития, ресторанти, които могат да станат добри доставчици на клиенти. За такива партньорства следва да се обмислят варианти за индивидуални букети.

Създаване на уебсайт тип визитка

Много удобно послание и възможност да стигнете до големи фирми, освен това, сайтът привлича до 35% от купувачите.

Следете за новости във флористиката

Например, сега е популярна идеята за печат върху живи цветя. Венчелистчета се покриват със специални стикери. По този начин един букет може да се окаже цяла поема или необичайно послание от цветя. Има и цветя, светещи в тъмното. Потърсете нововъведение, което ще помогне да се разграничите от конкурентите.

Оптимален режим на работа

Бизнесът с цвята е сезонно явление. Най-голяма печалба носи в дните на коледните празници, през пролетта (8 март, абитуриентски празници), първи учебен ден. Добре върви търговията през есента, но през лятото най-добре се продават стоки за декорация на ландшафта.

При планиране на разходите, тази сезонност задължително трябва да се вземе предвид. И, разбира се, осигурете си добър счетоводител, който ще ви даде спокойствие откъм законност и ред във финансите.

В по-малки градове и села е достатъчно, ако магазинът за цветя работи 6 дни в седмицата, но за по-големите градове е възможно да се предложи и по-широко работно време. За да се избегнат възможни проблеми (забавяне на доставката, продукти в лошо състояние) е по-добре да поддържате отношения с няколко доставчици.

Решили сте да отворите собствен магазин за цветя?

Може да Ви съдействаме с първоначалната регистрация на фирмата Ви и с последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса, така и онлайн
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *