Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да отворите магазин за дрехи – рецепти за успешна търговия

Как да отворите магазин за дрехи – рецепти за успешна търговия и най-добра демонстрация на стоките

Ако планирате откриване на магазин за дрехи от нулата, трябва да имате отговори на някои въпроси. Най-важните от тях ще бъдат за избор на ниша (мъжко, женско, детско облекло), подбор на подходящо помещение, формирането на продуктовата гама, обучение на персонала, оборудване и повишаване на продажбите.

Избор на ниша

Отваряне на собствен магазин за дрехи

Магазин за облекла от естествени тъкани

Отлично решение за градове, чиито жители са готови да платят за “еко решение”.

Естествените материи са по-скъпи – не всеки ще си купи дрехи от истински лен, без химически оцветители и изкуствени добавки, така че такова позициониране трябва да разчита на достатъчно обширен сегмент на пазара точно във вашето населено място.

Продажба на офис облекла

Дрес код или задължителни облекла има в различни институции. Докато дрехи за работа в производството, в търговията или в здравния сектор могат да се намерят лесно на определени места, то офис дрехи има в различни магазини.

Решете проблема на хората, работещи в офис – на едно място да могат  да намерят подходящ костюм или модел облекла, както учителят, така и служител на банка.

Магазин за маскарадни костюми

Любителите на популярни образи и герои от филми, електронни и компютърни игри, анимета редовно ще посещават магазина за създаване на съответните образи. Можете да предлагате и костюми за тези, които се занимават с исторически възстановки или ролеви игри. Това ще позволи разширяване на целевата аудитория. Достатъчно е да се постави реклама в конкретни форуми, тематичен сайт или в групата на феновете на ролевите игри в социалната мрежа.

Дрехи с нестандартни размери

Може да се учудите, но магазин за дрехи с нестандартен размер е добро попадение. Дали е изгодно да се отвори такъв магазин? Определено – да, изгодно е!

Доколкото стандартни размери има само 15-20% от населението, то останалите не са с мерките на модели от модните подиуми. При това всички искат да се обличат добре, да са модерни и стилни. Попълвайки тази нужда на миниатюрните, пълни, високи жени и мъже, вие ще придобиете доволни постоянни купувачи.

Облекла за домашни любимци

Магазин или щанд с дрехи за домашни любимци веднага ще ви отличи поредицата еднакви зоомагазини, които предлагат ограничен брой подобни артикули. А вече има стопани, които търсят какви ли не аксесоари за своите питомци.

Наличието на интернет значително улеснява задачата за анализ на пазара, така че изборът на ниша няма да отнеме много време.

Местоположение на магазина

След избор на ниша, да преминем към избор на помещение от гледна точка на продажбите и за привличане на бъдещи клиенти.

Магазинът е за предпочитане да се отвори не на територията на голям търговски център, а в отделна сграда, за да се подчертае индивидуалността на предлаганите стоки.

Ако е за втора ръка дрехи и магазин за спортни облекла, е напълно приемливо да е на приземния етаж на жилищна сграда, а за по-престижни дрехи в такова помещение не е добра идея.

Магазини за дрехи за средната класа могат да са разположени на 1-2-ри етаж на търговски центрове, като се отчита местоположението и на конкурентите.

Дрехи за празненства, празници и феновете на игри в костюми могат да се предлагат в магазините на първите етажи на жилищни сгради. Магазин за продажба на дрехи за домашни любимци даже е добре да е на приземен етаж, а може и на -1.

Трафикът на купувачи трябва да достигне 20-40 души дневно, а в магазин за средна класа броят на посетителите трябва да бъде поне наполовина повече. Средната надценка на дрехите е около 50-150%.

При достатъчно голям поток от клиенти, магазин, който предлага дрехи с нестандартни размери, е в състояние да даде годишна печалба още първата година след откриването. Но всичко зависи от нишата и оборота, както и от добре подбраният асортимент.

Какво да предложим на клиентите

Гамата трябва да се избира с оглед на сезона, предпочитанията на целевата аудитория и наличието на свободна площ. Струва си да изберете по-тясна ниша и да предлагате на 20 кв. м. само определени стоки, като например – връхни дрехи, кожени изделия или продукти за новородени, но на по-обширна територия може да се побере цялата продуктова гама, като се започне от бельо до горни дрехи.

Опитвайте се да продавате комплексно, цялостен образ! Клиентът охотно и с желание ще придобие комплект дрехи, когато вижда как те изглеждат заедно. Излагайте съчетания на дрехи на видни места и витрини. Такъв принцип е подходящ и за магазин с нестандартни размери, когато посетителите могат да се убедят в хармоничното им съчетание още преди да ги пробват.

Оформление на интериора, начин на работа

При продажба на дрехи напълно достъпни за масовия потребител не трябва да се стремите към пресъздаване в магазина на атмосфера на скъп бутик. Помпозно име и табела, бляскави витрини и позлата може само да разколебае потенциалните купувачи, които да не стигнат до поглеждане на етикетите.

Декорацията, оформлението на магазин за дрехи трябва да съответства на неговото съдържание.

Не без причина в магазините за детски дрехи има играчки и приказни герои, младежко облекло се предлага в съвременни интериори, а дрехи за мъже се продават в интериор със сдържани тонове.

Според статистиката почти всички посетители на магазини се стремят веднага при влизане да се обърнат надясно и да тръгнат обратно на часовниковата стрелка.

Ако поставите отдясно новостите за сезона, те гарантирано ще привлекат вниманието на купувачите, а завършвайки кръга в магазина, клиентите трябва да се окажат на касата.

Не пълнете помещението с множество закачалки и неща по рафтовете – движението в кръг не трябва да се възпрепятства от нищо. По-добре да сложите допълнителни помощни рафтове в битови и складови помещения, но не “крадете” от клиентите квадратен метър площ.

Режимът на работа също трябва да е съобразен с навиците и начина на живот на целевата аудитория. Търговска точка, специализирана в продажбата на офис облекла, е длъжна да работи без прекъсване на обяд, тъй като тогава за в почивка повечето служители. Освен това, трябва да сте подготвени за купувачи и късно вечер, след края на стандартния работен ден в бизнес центровете.

Собствениците на домашни любимци могат да отделят време за своите фаворити обикновено в почивните дни – събота и неделя си струва да поработите по-дълго още от сутринта.

Изисквания към персонала

Продавачът трябва да стане консултант и стилист в едно. Ако не ви е необходим просто още един манекен, обслужващ касата, мотивирайте своите служители, учете ги да имат познания за основите на продажбите и умения за подбор на гардероба, да се запознаят с тенденциите, да са усмихнати и приветливи.

Не се доверявайте само на своето впечатление от продавача – възползвайте се от услугата “таен клиент”, за да се прецени компетентността на персонала отстрани.

Един добър продавач никога не преминава границата за натрапчивост и адекватно реагира на нуждите на клиентите – не притиска, форсира клиента, а нежно го води до вземането на решение за покупка, при избиране на оптимални съчетания и предлагане на подходящи аксесоари.

Броят на обслужващия персонал трябва да отговарят на трафика в магазина. В бутик не трябва да има 3-4 момичета в очакване на единствения клиент на час, а в бюджетен магазин ще се нуждаете от много повече персонал, за да се погрижи за голям поток от клиенти.

И не забравяйте за счетоводната част – задължително се подсигурете с добър счетоводител, за да можете спокойно да развивате бизнеса си.

Как да продаваме повече

Без излишна реклама и разходи за привличане на клиенти, продажбите в магазина може да се увеличат чрез правилно подбран асортимент и отстъпки на стоките. Малко пренареждане, промяна на витрини и поставяне на допълнителни манекени или закачалки ще ви позволи да продавате повече стоки.

За да продавате повече дрехи, е възможно да заложите на контраста или да играете на комбинация от различни нюанси. Съвсем логично ще изглеждат в магазин за костюми за празниците двойка манекени, облечени като ангел и дявол. А излаганите различни цветове трябва да си съответстват и да са с приятна за очите гама.

Освен правилно избран визуален ред, в мърчандайзинга се използва и такъв прийом като ароматен маркетинг – към покупки подтиква правилно подбран аромат, въздействайки на посетителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още