Откриване на рекламна агенция

Как да отворите рекламна агенция

Публикувано на 15 декември 2021 г.

Изгодно ли е да отворите рекламна агенция? Колко струва? Откъде да започнете и какво е необходимо за това? На всички тези въпроси ще отговорим от счетоводна къща ГАРАНТ в нашата статия за рекламния бизнес.

Рекламният бизнес носи високи доходи, изисква скромни инвестиции в началото и има голям потенциал за разширяване на дейността. За да оцелеете на фона на ожесточена конкуренция, обърнете внимание на малките и средните клиенти. След това преминете към „голямата риба“. В тази статия ще ви разкажем как да отворите рекламна агенция от нулата и колко пари ще ви трябват.

Изберете формата на рекламната агенция

Първото нещо, което трябва да решите е какви услуги ще предоставяте, в какъв обем и на какви пазари.

В началния етап е необходимо да се определи концепцията на начинанието: какви услуги ще предоставите, в какъв обем и на какви пазари. Ще говорим за основните формати на рекламните агенции, компании.

Агенция с пълен цикъл

Отваряйки рекламна агенция с пълен цикъл, вие поемате цялата работа: създаване на рекламна стратегия, производство на съдържание, разпространение на материали в различни медии. Колкото повече услуги предлагате, толкова по-лесно е да се развиете. Има и минус – сериозни инвестиции в началото.

Дизайн студио

Дизайн студията се фокусират върху предоставянето на визуална реклама: производство на рекламни табели, лого дизайн, брандиране и т. н.

Специализирана агенция

Тяснопрофилната агенция се фокусира върху един вид реклама: интернет маркетинг, PR, разработване на видеоклипове, публикуване на медийни публикации. За провеждане на пълноценни рекламни кампании подобни агенции постоянно си сътрудничат с други изпълнители.

Производствена фирма, компания

Специализира се в издаването на визитки, производството на банери, сувенирни продукти. Създаването на такава агенция изисква стабилно оборудване.

Как да отворите рекламна агенция в интернет

Като отделен вид дейност се разглеждат агенции, които се специализират в рекламата в интернет. Тъй като търсачките ще продължат да бъдат основните източници на целеви трафик за дълго време, хората, които влизат в топ сайтовете, все още са необходими.

Преди да отворите рекламна агенция в интернет, решете какви видове реклама планирате да предлагате.

 • Банерна (медийна) реклама. Обхватът е подобен на публикациите в медиите.
 • Контекстуална реклама. Има насочено действие, показва се само при подходящи заявки.
 • Реклама в социалните медии. Има най-голяма вирусност, осигурява целеви достъп до аудиторията.
 • Видео реклама. Рекламите се гледат 70% по-често от стандартните реклами.

Можете да покриете всички тези направления или да изберете една от специализациите. Отворете рекламна агенция, която се занимава с интернет маркетинг, наистина за ограничена сума. Ще са необходими няколко компютъра, група специалисти, които се интересуват от работата, и софтуер.

Как да отворите контекстна рекламна агенция

По-долу ще разгледаме такъв аспект на интернет маркетинга като създаването на контекстуална реклама. Разработването на рекламна стратегия и писането на реклами за заявки за търсене не отнемат много време. Основното условие за успешна работа – познаване на специализирани програми (Google Ads и др.).

Списък на предлаганите рекламни услуги

Рекламата има различни формати, от печатни продукти до банери в интернет. Помислете какви услуги ще предлагате:

 • поставяне на външна реклама (банери, табели, светещи знаци);
 • печат, полиграфия (листовки, брошури, визитки);
 • продажба на рекламни места в медиите;
 • организиране на промоции и PR;
 • поставяне на реклама в транспорта;
 • създаване на видеоклипове;
 • класиране на сайтове.

Намирането на посоката ще позволи проучване на спецификата на пазара. Анализирайте кои услуги са най-търсени, какво предлагат конкурентите и други подобни.

Помещение под офиса на рекламната агенция

За да организирате рекламна агенция, ще ви е необходима стая под офиса – иначе как ще преговаряте с клиенти и партньори. Желателно е агенцията да е базирана в центъра.

Стаята трябва да бъде ремонтирана. Придържайте се към творческата концепция в дизайна. Мебели нестандартни форми, картини в ярки рамки по стените, уютни столове. Всичко трябва да говори за това, което умеете и обичате да намирате ярки и неочаквани решения.

Размерът на помещението зависи от щата. За скромен бизнес е достатъчно офис с 1-2 стаи в бизнес центъра. Планирате да направите сериозен проект? Изберете площ от най-малко 50-60 квадратни метра.

Оборудване и техническо оборудване

Необходими са ви:

 • мощни компютри за дизайнерите;
 • печатна и офис техника (принтери, скенери);
 • мебели и канцеларски материали;
 • телефонни апарати за многоканална комуникация.

Задължително условие за успешна работа – стабилна интернет и мрежова връзка и закупуване на лицензиран софтуер.

Рекламната агенция и кадрите

Качеството на услугите на рекламната агенция зависи от персонала – погрижете се за намирането на квалифицирани служители. Вземете специалисти с опит. Те веднага ще се включат в процеса и няма да харчите пари за обучение. Броят на специалистите зависи от спектъра на предоставяните услуги и мащаба на дейността. Счетоводител – аутсорсинг компания, счетоводна къща. Запазете контактите на познати на свободна практика – те ще бъдат необходими при пикови натоварвания.

Сътрудничество с производствени бази

Какво друго трябва да се предвиди? Основното нещо – това са надеждни изпълнители, които няма да ви подведат със срокове. Например, ако произвеждате печатна полиграфия, ще трябва да сключите договор с печатница.

Внимателно обмислете намирането на партньори. Проучете условията за сътрудничество, проверете отзивите за предприятието, Научете цените. Така ще избегнете лоши изпълнители, които ще се провалят в най-неудобния момент.

Реклама и маркетинг

По отношение на маркетинга и промотирането на рекламната агенция то тя е в интересна позиция. Рекламата тук пряко влияе върху това какви приходи ще ви донесе и колко конкурентна ще бъде.

Откъде да започнете да популяризирате на пазара на рекламни услуги?

 • изберете закачливо и внушително име;
 • публикувайте данни за агенцията в справочници;
 • фокусирайте се върху работата с малки клиенти, за да направите портфолио;
 • участвайте със специализирани обучения и семинари.

След това ще трябва да стартирате рекламна кампания. Използвайте следните методи за популяризиране:

1. Телефонен разговор.

Позвъняване на потенциални клиенти работи като представяне на агенцията. Бъдете убедителни, кажете какво предлагате и как се различавате от конкурентите. Всеки 20-ти телефонен разговор обикновено проработва.

2. Създаване на сайт

За да отворите рекламна агенция, стартирайте сайт – можете да го направите сами или чрез специализирани фирми. Поставете на сайта информация за услугите, цена, примери за извършена работа.

3. Email бюлетин

Изпратете предложения за сътрудничество на лица, чиито контакти сте получили от сайта. Работете върху текста на писмото, за да звучи убедително. Не забравяйте за личните обръщения. Виждайки името си в началото на съобщението, клиентът реагира по-добре на писмото.

4. Външна реклама

Използвайте банери, табла за съобщения и брошури. Рекламата трябва да изглежда убедителна и ярка.

Социалните мрежи заслужават специално внимание. Опитайте се да направите ваши групи и общности в Инстраграм и Фейсбук и редовно попълвайте със свежо съдържание. Използвайте видеоклипове, за да ангажирате аудиторията.

Какво да предвидите като разход при стартиране на рекламна агенция?

Изчислете колко ще похарчите първоначално (еднократни разходи):

Използвайте кредитиране на бизнеса или привлечете партньор към стартирането на проекта.

Месечни разходи:

 • за офис под наем;
 • за закупуване на консумативи;
 • за заплати;
 • за допълнителни разходи.

Изгодно ли е да отворите рекламна агенция?

Приходите на агенцията зависят пряко от броя на клиентите и размера на поръчките. Цената на услугите определяте сами, като се вземат предвид характеристиките на региона, средното ниво на цените и т. н. Експертите оценяват рентабилността на бизнеса в 15-40%. За да стигнете до това ниво, реално са ви нужни 10-15 редовни клиенти.

Желаете да стартирате собствена рекламна агенция?

Счетоводна къща Гарант може да Ви съдейства с първоначалната регистрация на фирмата Ви и последващото счетоводно обслужване - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *