отваряне на студио за уеб дизайн

Как да отворите собствено студио за уеб дизайн

Публикувано на 24 юли 2020 г.

Малко са вече сферите, в които може успешно да се прави бизнес без сайт или поне наличието на сайт тип визитка в мрежата. Сайтът информира клиентите за услугите и продуктите, позволява им да направят поръчка, да се информират за промоции. А там, където има потребност от създаване на сайтове, има място и за развитие на собствен бизнес.

Във време на икономически спад и ожесточаваща се конкуренция почти всяка фирма се нуждае от услуга по изработка на сайт. Ако притежавате необходимите знания в областта на дизайна и програмирането, помислете за отварянето на собствено студио за уеб дизайн.

Какъв формат на дейност да изберете?

Можете да се спрете на малък екип от специалисти, които работят дистанционно, да регистрирате фирма с юридически адрес или да основете агенция/студио с пълен цикъл. Ще ви разкажем накратко за всеки вариант.

Вариант 1: Работите чрез сайт

Първите поръчки ще получите като специалист, работещ самостоятелно. В този случай не се налага да наемате офис и да преминавате сложна процедура за регистрация. При увеличаване на работата достатъчно е да привлечете още специалисти дистанционно.

Предимства: спестявате от регистрация на фирма, наем, заплати.

Минуси: няма да можете да работите с големи клиенти.

Вариант 2: Регистрирате фирма и наемате офис

Това е решение в дългосрочен план, ако искат да участвате в търгове и да вземат големи поръчки. За стартиране трябва да регистрирате фирмата и да си направите уеб сайт. Наберете екип от специалисти на щат и няколко такива на свободна практика.

Плюсове: достъп до големи поръчки, увеличаване на заетостта.

Минуси: увеличават се постоянните разходи, увеличава се и фонд работна заплата.

Вариант 3: Създавате дигитална агенция или уеб студио

Тук, освен регистрацията, създаване на интернет страница, сайт, дизайн и оформление, са нужни:

 • SEO, SMM и банер реклама;
 • медийна и таргетирана реклама;
 • email маркетинг и др.

Плюсове: по-голяма средна печалба, увеличаване на броя на клиентите, интегриран подход.

Минуси: трябва да умеете да боравите с инструментите на интернет маркетинга, сложност на обратната връзка (разбиране на задачите от възложителя и изпълнителя), по-големи начални инвестиции.

отваряне на студио за уеб дизайн

Какви услуги да включите в листата на уеб студиото?

Основните направления в дейността на едно уеб студио са свързани със създаването и администрирането на сайтове.

Изработка на web сайтове

Най-обичайната услуга, която е must have за всяко уеб студио. Вие може да не администрирате сайтове и да не работите по класирането им (SEO), но създаването на сайтове (включително интернет магазини и лендинг страници) са задължителни. В комплекса от дейности се включват:

 • разработка на дизайн, оформление на сайта;
 • програмиране, разработка на плъгини и разширения, допълнения;
 • създаване на мобилни версии;
 • запълване на страниците със съдържание.

Клиенти ще ви станат индивидуални предприемачи, малки фирми, онлайн магазини, частни клиенти.

Поддръжка и администриране на сайт

Ако включите в списък на услугите класиране и техническа поддръжка, увеличавате потенциалните приходи. Системно обслужване и други допълнителни услуги предполагат:

 • популяризиране и класиране на нови сайтове в търсачките;
 • настройка на контекстна реклама;
 • администриране на ресурсите;
 • създаване на банерни и тийзърни реклами и др.

В същото време, преди да предложите тези услуги, помислете дали имате достатъчно ресурси, за да се справите със задачата.

Разработване на дизайн и редизайн като отделен вид услуги

За много клиенти е актуална услугата редизайн и префасониране на шаблони. Тя струва по-евтино, така че някои клиенти създават сами сайта, а за дизайн идват в студиото. В този случай от вас като специалисти се изисква да се направят промени с оглед на корпоративната, фирмена идентичност и да добавите персонализирани елементи.

Създаване на сайт на уеб студиото

Създаване на собственият сайт е стъпка, която обикновено започва едновременно с регистрацията на фирма. Към вашият сайт клиентите ще имат по-високи изисквания, тъй като говори за качествата и дееспособността ви.

Задължително, освен вида услуги, инфо за вас, евентуални цени, отзиви на клиенти, публикувате на сайта и портфолио. Без портфолио трудно ще оцелеете на фона на ожесточената конкуренция.

Не забравяйте за доброто класиране на собствения си сайт в търсачките. Качествена оптимизация ще позволи да заемете добри позиции в serp. А ако ресурсът ви адекватно се класира, шансът за привличане на клиенти ще се увеличи.

Къде да отворите студио за уеб дизайн

За да отворите уеб студио, наемете офис в центъра и го регистрирайте като юридически адрес. Имайте предвид, че големите клиенти предпочитат да общуват с изпълнителя лично.

Като за начало се спрете на площ от 30 кв. метра. Тук можете лесно да поставите няколко работни места с маси и преносими компютри, да организирате приемна зона с места за сядане и диван. Също така в офиса трябва да инсталирате стелажи за документи и сейф. При разширяването на мащаба на работа може да се преместите в по-просторен и респектиращ офис.

Компютри и софтуер

За разработване на landing page и пълноценни сайтове са необходими производителни компютри. Помнете, че графичните редактори също консумират доста ресурси, така че офис техниката не е достатъчна.

Задължително е наличието на телефон с много линии за приемане на поръчки и много важно – стабилен и високоскоростен интернет. Не икономисвайте от програми. Безплатните инструменти няма да решат всичките ви бизнес задачи.

Персонал: дистанционно или в офиса?

Може да започнете самостоятелно. А при повече поръчки да привлечете помощници:

 • дизайнер;
 • програмист;
 • копирайтър;
 • уеб разработчик;
 • контент мениджър.

Изхождайте от обема работа. За начинаещи хора на щат не са ви необходими. Плюс на работа с фрийлансъри – възможности за мащабиране, можете постоянно да работите с едни и същи дизайнер и програмист и да привличате за нетипични проекти тесни специалисти. За съставянето на отчети и водене на счетоводство сключете договор със счетоводна къща.

Реклама и промотиране на студиото за уеб дизайн

Защо в този бизнес едни преуспяват, а други затварят след един месец? Всичко е въпрос на способността за предлагане на услугите. Задължително е наличието на определена въдички, които ви дават преднина пред конкуренцията. Това може да е страхотно лого, които създавате или текст за началната страница като подарък към сайта.

Какви инструменти за реклама да прилагате?

 • Прозвънявания. Предлагайте услугите си, прозвънявайки на клиенти от контактната си база.
 • SMM. Създаване на поредица от кампании в социалните мрежи, за привличане на социален трафик на сайта и повишаване на лоялността към марката.
 • Използвайте e-mail-бюлетин. Изпратете търговски оферти на потенциалните клиентите, като се фокусирате на фирми на вашето ниво.
 • Раздавайте визитни картички. Посещавайте конференции и тематични дейности, за да дадете контакти на потенциални клиенти. Печатайте на визитката не само телефон и адрес на сайта, но и връзките към социалните мрежи.
 • Класирайте се в интернет. Стартирайте контекстна реклама, водете блог, пуснете банерна и таргетирана реклама.

В началния етап направете свои адресати чрез рекламни публикации малки фирми и частни клиенти. Само след получаване на определен престиж на пазара преминете към големите играчи.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.