Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да отворите собствено студио за уеб дизайн

отваряне на студио за уеб дизайн

Малко са вече сферите, в които може успешно да се прави бизнес без сайт или поне наличието на сайт тип визитка в мрежата. Сайтът информира клиентите за услугите и продуктите, позволява им да направят поръчка, да се информират за промоции. А там, където има потребност от създаване на сайтове, има място и за развитие на собствен бизнес.

Във време на икономически спад и ожесточаваща се конкуренция почти всяка фирма се нуждае от услуга по изработка на сайт. Ако притежавате необходимите знания в областта на дизайна и програмирането, помислете за отварянето на собствено студио за уеб дизайн.

Какъв формат на дейност да изберете?

Можете да се спрете на малък екип от специалисти, които работят дистанционно, да регистрирате фирма с юридически адрес или да основете агенция/студио с пълен цикъл. Ще ви разкажем накратко за всеки вариант.

Вариант 1: Работите чрез сайт

Първите поръчки ще получите като специалист, работещ самостоятелно. В този случай не се налага да наемате офис и да преминавате сложна процедура за регистрация. При увеличаване на работата достатъчно е да привлечете още специалисти дистанционно.

Предимства: спестявате от регистрация на фирма, наем, заплати.

Минуси: няма да можете да работите с големи клиенти.

Вариант 2: Регистрирате фирма и наемате офис

Това е решение в дългосрочен план, ако искат да участвате в търгове и да вземат големи поръчки. За стартиране трябва да регистрирате фирмата и да си направите уеб сайт. Наберете екип от специалисти на щат и няколко такива на свободна практика.

Плюсове: достъп до големи поръчки, увеличаване на заетостта.

Минуси: увеличават се постоянните разходи, увеличава се и фонд работна заплата.

Вариант 3: Създавате дигитална агенция или уеб студио

Тук, освен регистрацията, създаване на интернет страница, сайт, дизайн и оформление, са нужни:

 • SEO, SMM и банер реклама;
 • медийна и таргетирана реклама;
 • email маркетинг и др.

 

Плюсове: по-голяма средна печалба, увеличаване на броя на клиентите, интегриран подход.

Минуси: трябва да умеете да боравите с инструментите на интернет маркетинга, сложност на обратната връзка (разбиране на задачите от възложителя и изпълнителя), по-големи начални инвестиции.

отваряне на студио за уеб дизайн

Какви услуги да включите в листата на уеб студиото?

Основните направления в дейността на едно уеб студио са свързани със създаването и администрирането на сайтове.

Изработка на web сайтове

Най-обичайната услуга, която е must have за всяко уеб студио. Вие може да не администрирате сайтове и да не работите по класирането им (SEO), но създаването на сайтове (включително интернет магазини и лендинг страници) са задължителни. В комплекса от дейности се включват:

 • разработка на дизайн, оформление на сайта;
 • програмиране, разработка на плъгини и разширения, допълнения;
 • създаване на мобилни версии;
 • запълване на страниците със съдържание.

 

Клиенти ще ви станат индивидуални предприемачи, малки фирми, онлайн магазини, частни клиенти.

Поддръжка и администриране на сайт

Ако включите в списък на услугите класиране и техническа поддръжка, увеличавате потенциалните приходи. Системно обслужване и други допълнителни услуги предполагат:

 • популяризиране и класиране на нови сайтове в търсачките;
 • настройка на контекстна реклама;
 • администриране на ресурсите;
 • създаване на банерни и тийзърни реклами и др.

 

В същото време, преди да предложите тези услуги, помислете дали имате достатъчно ресурси, за да се справите със задачата.

Разработване на дизайн и редизайн като отделен вид услуги

За много клиенти е актуална услугата редизайн и префасониране на шаблони. Тя струва по-евтино, така че някои клиенти създават сами сайта, а за дизайн идват в студиото. В този случай от вас като специалисти се изисква да се направят промени с оглед на корпоративната, фирмена идентичност и да добавите персонализирани елементи.

Създаване на сайт на уеб студиото

Създаване на собственият сайт е стъпка, която обикновено започва едновременно с регистрацията на фирма. Към вашият сайт клиентите ще имат по-високи изисквания, тъй като говори за качествата и дееспособността ви.

Задължително, освен вида услуги, инфо за вас, евентуални цени, отзиви на клиенти, публикувате на сайта и портфолио. Без портфолио трудно ще оцелеете на фона на ожесточената конкуренция.

Не забравяйте за доброто класиране на собствения си сайт в търсачките. Качествена оптимизация ще позволи да заемете добри позиции в serp. А ако ресурсът ви адекватно се класира, шансът за привличане на клиенти ще се увеличи.

Къде да отворите студио за уеб дизайн

За да отворите уеб студио, наемете офис в центъра и го регистрирайте като юридически адрес. Имайте предвид, че големите клиенти предпочитат да общуват с изпълнителя лично.

Като за начало се спрете на площ от 30 кв. метра. Тук можете лесно да поставите няколко работни места с маси и преносими компютри, да организирате приемна зона с места за сядане и диван. Също така в офиса трябва да инсталирате стелажи за документи и сейф. При разширяването на мащаба на работа може да се преместите в по-просторен и респектиращ офис.

Компютри и софтуер

За разработване на landing page и пълноценни сайтове са необходими производителни компютри. Помнете, че графичните редактори също консумират доста ресурси, така че офис техниката не е достатъчна.

Задължително е наличието на телефон с много линии за приемане на поръчки и много важно – стабилен и високоскоростен интернет. Не икономисвайте от програми. Безплатните инструменти няма да решат всичките ви бизнес задачи.

Персонал: дистанционно или в офиса?

Може да започнете самостоятелно. А при повече поръчки да привлечете помощници:

 • дизайнер;
 • програмист;
 • копирайтър;
 • уеб разработчик;
 • контент мениджър.
 

Изхождайте от обема работа. За начинаещи хора на щат не са ви необходими. Плюс на работа с фрийлансъри – възможности за мащабиране, можете постоянно да работите с едни и същи дизайнер и програмист и да привличате за нетипични проекти тесни специалисти. За съставянето на отчети и водене на счетоводство сключете договор със счетоводна къща.

Реклама и промотиране на студиото за уеб дизайн

Защо в този бизнес едни преуспяват, а други затварят след един месец? Всичко е въпрос на способността за предлагане на услугите. Задължително е наличието на определена въдички, които ви дават преднина пред конкуренцията. Това може да е страхотно лого, които създавате или текст за началната страница като подарък към сайта.

Какви инструменти за реклама да прилагате?

 • Прозвънявания. Предлагайте услугите си, прозвънявайки на клиенти от контактната си база.
 • SMM. Създаване на поредица от кампании в социалните мрежи, за привличане на социален трафик на сайта и повишаване на лоялността към марката.
 • Използвайте e-mail-бюлетин. Изпратете търговски оферти на потенциалните клиентите, като се фокусирате на фирми на вашето ниво.
 • Раздавайте визитни картички. Посещавайте конференции и тематични дейности, за да дадете контакти на потенциални клиенти. Печатайте на визитката не само телефон и адрес на сайта, но и връзките към социалните мрежи.
 • Класирайте се в интернет. Стартирайте контекстна реклама, водете блог, пуснете банерна и таргетирана реклама.

 

В началния етап направете свои адресати чрез рекламни публикации малки фирми и частни клиенти. Само след получаване на определен престиж на пазара преминете към големите играчи.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още