Отваряне на СПА салон

Как да откриете СПА салон

Публикувано на 8 октомври 2023 г.

СПА салонът се различава от обикновения салон по това, че тук можете не само да се подстрижете и да освежите кожата си, но и да се отпуснете и да си починете от суматохата. Отварянето на такъв салон ще изисква значителни разходи, но тъй като услугата е търсена, бизнесът ще се изплати след няколко години. Разберете как да отворите спа център от нулата и какви документи са необходими за това от статията в блога на счетоводна къща ГАРАНТ.

Има търсене на процедури, свързани с красота

През последните години SPA-салоните преживяват бум на популярност, има много оригинални и ефективни процедури. Много хора харесват факта, че тук могат не само да се погрижат за външния им вид и здравето, но и да се отпуснат. В България тази ниша е относително свободна, пазарът е все още млад и в начален етап, така че бизнес идеята изглежда привлекателна. Потенциални потребители на услугата са хора, които редовно се грижат за себе си, искат да възстановят силите си след работа, здравето след травма или заболяване. Освен това клиенти на салона могат да бъдат тези, които не желаят да се лекуват по традиционни методи, а избират алтернативна медицина, както и спортисти.

Инструкциите стъпка по стъпка за отваряне на спа салон като цяло изглеждат така:

 • Разработване на концепция на проекта.
 • Търсене на подходящо място, помещение.
 • Ремонт на помещението.
 • Получаване на разрешителни и регистрация на бизнеса.
 • Рекламна кампания.
 • Монтаж на оборудване.
 • Подбор на персонал.

Какви услуги да предлагате

СПА процедурите се разделят на свързани с общото здраве, козметични, релаксиращи и комплексни. За разлика от други вид заведения в индустрията за красота, спа центърът е по-амбициозен. Обикновено има няколко зони:

 • Аква зона с басейн, джакузи, сауна, бани: финландска, римска, ароматна и т.н. стая.
 • Мокра локация с медицински процедури, където се използват лечебни разтвори, вода, пилинг и др.
 • Суха зона за масаж, оформяне на тялото, ароматерапия.
 • Естетична зона: фризьорски услуги, грижа за нокти, грижа за кожата на лицето, грижа за косата.
 • Административна зона със стая за почивка на служителите, чакалня, SPA-бар.

Как да започнете разработването на концепция за салона?

Трябва да вземете решение за неговата категория: икономичен сегмент, среден клас или елитни услуги. Тук има плюсове и минуси. Първата категория обикновено се разполага до салон за красота, втората и третата – в отделен комплекс или локация. В голям град са възможни и трите варианта; за малък град икономичен или среден клас ще бъдат по-изгодни. В първия случай средната надценка ще бъде малка, но ще има много посетители, във втория случай ще има по-малко посетители, но надценката ще бъде по-висока.

Къде да се разположи SPA-салона

СПА салоните могат да бъдат градски, разположени в големите квартали на града, често в салони за красота или като отделни комплекси, или провинциални: в хотели, центрове за отдих. Според експерти вторият вариант изглежда най-обещаващ, въпреки че тук е по-трудно да се привлече аудитория, а основният поток от клиенти се очаква през уикендите и празниците. Обикновено градските салони заемат площ до 150-300 квадратни метра, извънградските обекти са по-просторни.

Помещенията за спа салона трябва да отговарят на определени стандарти, като за една услуга трябва да се отделят приблизително 10-15 кв. метра площ. Освен това е необходимо да се оборудва отделен вход, да има канализация, вентилация, вода, електричество. Забранено е разполагането на салони в сутерените, при поставяне на първите етажи на жилищни сгради е необходимо да се получи разрешение от живущите там.

Изпълнение на изискванията

За да отворите спа салон, ще трябва да регистрирате фирма, тъй като се очаква да предоставяте различни услуги. Трябва да се определи данъчната система. Изисква се и специален лиценз, а персоналът, предоставящ медицински услуги, също трябва да има лицензи от съответните институции.

Салонно оборудване

В стандартен SPA салон задължително има най-често сауна, баня, хидромасажна вана, стая за масаж и козметични услуги. Всичко това изисква специално оборудване, чието качество не си струва да се спестява, в противен случай ще изгубите клиентите. Но можете да спестите пари, като ремонтирате сами баня или басейн, ще струва два до три пъти по-евтино от закупуването на готови. Оборудването и инструментите трябва да отговарят на държавните стандарти, да отговарят на изискванията за безопасност, хигиена и естетика.

Очаквани разходи за:

 • Рецепция и съблекалня.
 • Мебели за чакалнята.
 • Инфрачервена сауна.
 • Вана с хидромасаж.
 • SPA капсула.
 • Оборудване за стая за масаж.
 • Мебели и инструменти за козметични процедури.
 • Лечение с кал.
 • Оборудване за фризьорски салон, маникюр, грим.

Персонал

Персоналът на класически спа салон се състои от 10 до 15 души: козметолог с медицинско образование, масажист, фризьор, маникюристка, физиотерапевт, администратор и чистачка. Колкото по-високо е нивото на вашия салон, толкова по-опитен и квалифициран трябва да бъде персоналът.

Персоналът на салона трябва да има професионално обучение по SPA програма, разрешено е както вътрешно, така и международно сертифициране. Служителите трябва от време на време да преминават медицински преглед, обучение по пожарна безопасност и електро безопасност. Можете да направите бонусна система за заплащане: колкото повече клиенти, толкова повече печели специалистът.

Този малък бизнес получава основната печалба от редовни, а не еднократни клиенти, така че си струва да обмислите абонаменти и програми за лоялност, клубни карти и промоции (отстъпка за втората процедура, десетата услуга като подарък, доведете приятел, подарък за рожден ден).

Начини за привличане на клиенти: табели и обяви на улицата, разпространение на листовки и брошури в близките квартали, реклама в социалните мрежи, постове в популярни групи в града. Можете също така да установите информационно сътрудничество с компании, които работят с вашата потенциална аудитория, но не се конкурират с вас. Например магазини за дрехи, ресторанти, туристически агенции, фитнес клубове.

И така, изгодно ли е да отворите собствен SPA център или салон?

Според експерти печалбата на салоните е около 10-15% от приходите, дори в условията на икономическа криза можете да печелите пари от SPA. Възвръщаемост на бизнеса – 2-4 години, рентабилност – 15-30%. По този начин бизнес идеята е обещаваща и печеливша, експертите прогнозират, че през следващите 10-15 години търсенето ще расте с 5-10% годишно.

В крайна сметка

Трябва да сте подготвени за значителни разходи за стартиране на бизнеса, както и за сериозни разходи за маркетинг и реклама, особено през първата година работа. Без това няма да е лесно да популяризирате бизнеса си.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *