Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да отворите собствено фотостудио?

Бизнесът със снимки е повече от възможен. За тази цел са необходими финансови средства за апаратура, помещение, реклама и ентусиазъм от предприемача. От счетоводна къща „Гарант“ ще ви предложим примерен бизнес-план, за да имате представа за този бизнес.

Като се има предвид все по-нарастващото търсене на качествени снимки, логично е да заключим, че идеята за отваряне на фотостудио е добра, но сравнително сложна за изпълнение. Този бизнес предполага ежедневен усърден труд, а да печелите много и веднага в този случай не работи.

Вложенията са солидни. Основната част ще отидат за закупуване на апаратура. Срокът на възвръщаемост (вероятно) ще възлиза на 2-3 години.

Предлагаме ви готов бизнес-план за фото студио, за да се ориентирате как точно да го откриете.

Анализ на пазара

Основните играчи потвърждават факта на нарастващото търсене на тази услуга. За увеличаване на търсенето свидетелстват и увеличаване на продажбите на фотоапарати. Тази ниша на пазара отчасти е заета от големи играчи и е конкурентна, обаче място за нови студиа винаги ще има.

Потенциални клиенти

Обикновено това са фирми, компании, които се нуждаят от реклама на своята марка, както и обикновени хора, които желаят да обновяват своите фотоалбуми.

Необходимостта от фотографии, снимки много силно се увеличи с появата на социалните мрежи. От активно попълване на своето портфолио, профили, обикновено се нуждаят момичета и жени.

Сватби, събития, рождени дни, абитуриентски балове, абсолвентски и други празници – всички тези събития се нуждаят от услугите на фотограф.

Конкуренцията ви в по-голямата си част ще са частни фотографи, а не професионални студия, както може да ви изглежда на пръв поглед. Последните, по принцип, се специализират в снимки за списания и моделски фотосесии, много рядко – в частни фотосесии.

Като имате предвид територията и големината на вашето населено, достатъчно е да изберете място, където концентрацията на конкуренцията ще бъде минимална, за да се получи значително териториално предимство в привличането на клиенти.

Услуги, които да предлагате като фотостудио

Частните фотосесии ще са основен източник на доходи, но също така печалби ще донесат и допълнителни услуги:

фото студиоСъщо така печалба може да се извлече чрез отдаване на помещението и оборудването под наем за определен период от време, когато нямате работа. Често студиото се отдава само за през нощта или за 1 ден, което включва или само самото помещение или заедно с качествено оборудване, което струва много по-скъпо от отдаване за по-голям период от време.

Да се конкурирате с големите студия е трудно, защото те имат голям избор от зали и различна техника за фотозаснемане.

На първо време ще трябва да държите цените на допустимия минимум и едва когато получите положителна репутация на пазара, съберете постоянни клиенти, тогава може да преминете към повишаване на цените на услугите.

Първоначални вложения

На първо място трябва да намерите подходящо помещение. Неговият размер трябва да съобразите с възможностите си за наем и услугите, които ще предлагате. Не бива да е твърде малко или тясно. Ако помещението не е с представителен вид, трябва да инвестирате и в козметичен ремонт.

Оборудване на фотостудиото трябва малко по малко да разширявате според предлаганите от вас услуги, но първоначално трябва да се обзаведете със стартов набор от апаратура. В него влизат:

Също така трябва климатик.

Ако планирате да отдавате апаратурата под наем често, желателно е тя да бъде устойчива на износване и надеждна.

За обработка на снимки е необходимо да си купите компютър с много добър монитор и процесор. В идеалния случай Apple iMac (добра матрица на екрана), но става и обикновен компютър с монитор, подходящ за дизайнери.

Реклама и популяризиране

фото оборудванеНе забравяйте за рекламата, тъй като тя представлява двигателя на вашия бизнес. Помислете за ефективна рекламна кампания в интернет, социалните мрежи или просто по улиците, брошури, листовки, дипляни по пощите. По-нататъшната поддръжка също ще е необходима, но разходите ще са значително по-малко.

Повечето фотографи смятат, че най-добрият метод за реклама са доволните клиенти: 80% процента от случаите те водят своите приятели и познати. Обаче в останалата част е подходящо привличане на клиенти от интернет, в частност – от социални мрежи и търсачки.

За да сработи принципът „от уста на уста“ и да завалят клиенти, в първия месец е необходима ефективна рекламна кампания. Така ще можете да наберете клиентска база и ако удовлетворите напълно техните изисквания, хората ще се връщат при вас, ще ви препоръчват и бизнесът ще започне да процъфтява.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

3 Responses

  1. Поздравления за тази толкова интересна статия. Много надъхваща и доста повърхностна. Като фотограф с дългогодишен опит занимаващ се със семейна и детска фотография мога да ви кажа, че нещата много са се променили. Пазара е много пренаситен, но вие няма как да го знаете защото сте доста далеч от тази област. Вместо да надъхвате още аматьори да се включат в бранша и да са полулегални полусенчести и прочие може да споделяте статии, от които фотографите и другите професии да имат полза. Много по-полезно би било да пишете статии за счетоводство. Какви документи трябва да си набави фотографа преди да отвори студиото си? Как да се регистрира? Като едноличен търговец, ЕООД или Свободна професия? Защото фотографите се нуждаят от счетоводител? И други подобни.

  2. Благодарим Ви, че коментирате. Нямаме за цел да пишем задълбочени ръководства – всеки бизнес е индивидуален, няма универсални правила, които да разпишем. Бихте ли споделили коя част от статията Ви е довела на мисълта че надъхваме аматьори да работят полулегално?
    Пишем доста статии на тема счетоводство, предлагаме и консултации за стартиране на бизнес. Ние подхождаме индивидуално към всеки клиент и е непрофесионално да даваме общи съвети, които могат да не са верни в точно Вашия случай.

  3. О, не далеч съм от мисълта, че в пряк текст сте поощрили някой да работи полулегално. Но бранша е такъв, че много сватбени фотографи го правят. Направят си страничка във фейсбук на тема сватбена фотография и решават, че са вече фотографи. Затова идеята ми беше да дадете по скоро правна и счетоводна насоченост на фотографите, а не как да се оборудват. И аз като вас съм за това всички да бъдат легални и да спазват законите.
    Ще разгледам другите статии в блога ви, а и някой ден може да ви стана клиент, ако реша да си сменям счетоводителя.
    Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още