отваряне магазин за козметика

Как да отворите собствен магазин за козметика?

Публикувано на 10 септември 2021 г.

Магазините за козметика и парфюми са особено популярни сред потребителите. Този бизнес се счита за един от бързо изплащащите се и винаги печеливши. Козметика, парфюми, средства за грижа за тялото, косата са винаги актуални, както за обикновените купувачи, така и за салони за красота (в този случай е добре да се предлагат маркови и професионални продукти).

Внимателно проучете тази сфера на бизнеса. Преди десет години беше необходимо да се сключат договори с чуждестранни марки за продажба на техните продукти. Към днешна дата, местните производители са се научили да създават достойни аналози и висококачествени продукти. Особено търсени са екологичните продукти от естествени съставки (ръчно изработени сапуни, естествени маски, ексфолианти).

Вместо да се стремите към вече съществуващ бизнес вариант, по-добре е да заложите на перспективите. Документи за предлагане на определен тип козметика не само ще избегнат проблеми със закона, но и ще утвърди фирмата ви от професионална страна, ще предизвика доверие и доведе купувачи.

Регистрация на бизнеса

Когато решите да отворите магазин за козметика и парфюми, трябва да регистрирате бизнеса си юридически. За лесна и бърза регистрация, по-добре да изберете формата ЕТ. Ако искате да отворите голям магазин за козметика, можете да оформите като ЕООД или ООД.

След като се регистрира, предприемачът се нуждае от редица разрешителни и документи за функционирането на магазина.

Избор на помещение

Изборът на помещение играе важна роля. Предпочитайте помещение, което се намира на оживени и достъпни места като:

 • център;
 • в големи жилищни райони (комплекси);
 • в развлекателни, бизнес и търговски центрове;
 • близо до или на пазар;
 • спирки на обществения транспорт, метро.

Вторият важен аспект е правилното използване на пространството. Поверете подредбата на продуктите на компетентните мърчандайзери или търговци, но в началото го направете сами или под надзора на професионалист. Интериорният дизайн също влияе върху посещаемостта и ръста на продажбите. Струва си да направите интериора модерен, лек, добре осветен, а екстериорът –забележим и творчески представен.

Закупуване на оборудване

Няма ясно определени правила за оборудването на магазина за козметика и парфюми. Мебелите за магазин за козметика трябва да бъдат практични, функционални и безопасни. Мебелите, оборудването могат (и дори трябва) да бъдат направени по поръчка, за да отговарят на вашия стил. Стелажи и витрини (по-добре стъкло, затворен тип), висящи рафтове, мебели за персонала, касов апарат, стелажи отворени за склад.

Формиране на асортимент

От генерирания асортимент директно зависи посещаемостта на магазина и обема на продажбите. Първоначално е добре да се определи целевата аудитория. Ако това са студиа и салони за красота, струва си да изберете маркови и професионални продукти. Можете да продавате оригинални парфюми от най-добрите световни производители и стоки от икономическия сегмент. Всяка позиция трябва да бъде сертифицирана. Не спестявайте за закупуване на стоки и качество, защото можете да загубите доверието на купувачите.

Ако успеете да си сътрудничите с уникална марка и да реализирате продукти, които са трудни за намиране от конкурентите, шансовете за успех на магазина ще се удвоят.

Набиране на персонал

Много зависи от професионализма и компетентността на персонала. Ето защо е толкова важно да се подходи отговорно към набирането на персонал. Като продавачи е по-добре да наемете добре ориентирани с най-новите тенденции жени. Също така ще ви трябва добър счетоводител, чистачка, управител/администратор.

Провеждане на рекламна кампания

Правилната маркетингова политика ще позволи на магазина да остане разпознаваем и постоянно да реализира печалба. Рекламата трябва да бъде ярка, оригинална, но не натрапчива и крещяща. Подходящи са не само табели с информация за уникалния асортимент, промоции и изгодни оферти.

Бонус карти, флаери, листовки, информиране за дейността на магазина на собствената ви страница в социалните мрежи, красиви пакети, опаковки с лога, името на магазина – всичко това привлича вниманието и свидетелства за професионалния подход на продавача.

Бизнес план на магазин за козметика

Проучете за времето на изплащане на инвестицията, приблизителната стойност на печалбата и нужните инвестиции ще помогне за правилно съставяне на бизнес план на магазин за парфюми и козметика. Струва си да изчислите и цената на:

 • наем за помещение;
 • ремонт в магазина;
 • регистрация на бизнеса;
 • закупуване на оборудване за търговия, мебели;
 • рекламна кампания;
 • закупуване на стоки, продукти;
 • месечно заплащане на труда;
 • комунални плащания;
 • данъци, такси;
 • непредвидени разходи.

Размерът на инвестициите зависи пряко от размера на наетото помещение, неговото местоположение (в центъра на града винаги е по-скъпо), вида и количеството на стоките, както и други нюанси.

Приблизителната печалба може да се определи като се сложи надценка за всеки продукт най-малко 15-20%. Изчислявайки обема на продажбите с надценка, ще разберете точно колко трябва да продадете, за сте на печалба. Най-често бизнесът се изплаща напълно за 10-15 месеца.

Счетоводно обслужване на магазин за козметика

Ако сте решили да стартирате бизнес с козметика - можем да Ви съдействаме с първоначалната регистрация на фирмата и последващото й счетоводно обслужване (включително и онлайн)
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.