Как от нулата да станете успешен счетоводител?

Публикувано на 7 март 2020 г.

Всяка година от университетите излизат хиляди хора, които са получили образование по специалност „Счетоводство“. Много от завършилите мечтаят да намерят добра работа и да станат счетоводители в престижна фирма. Как да станете успешен счетоводител, да победите конкуренцията и да получите желаната длъжност? Осем прости съвета от счетоводна къща „Гарант“, обобщени по-долу, ще ви помогнат да постигнете желаната цел от нулата.

Създаване на идеал, намиране на ментор

Нужно е да общувате известно време с опитен счетоводител и да разберете какви качества са особено ценени от работодателя. Добре е, ако той ви насочи кои програми трябва да разучите, какви умения и навици да си изработите. Колкото по-рано намерите такъв човек и му зададете тези въпроси, толкова повече време ще имате да запълните празнините в знанията.

Започнете от най-ниското ниво

Много от завършилите мечтаят веднага за високи постове и добри заплати, но в действителност се оказва, че те владеят само теория и почти нищо не могат да правят на практика. По-добре да спрете да подхранвате илюзиите си и да си намерите някъде работа като стажант или помощник в счетоводна къща или фирма. Ако ви се предложи перспектива за по-нататъшна работа, то си струва да се съгласите и на изпитателен срок или с минимално заплащане.

Ставайки асистент, помощник в счетоводна къща или на едноличен счетоводител, то влизате директно в кухнята на счетоводството и започвате да вършите истинската „черна работа“. Подобна работа за няколко месеца може да ви научи повече, отколкото 5 години обучение в университета.

успешен счетоводител

Разучавайте счетоводни програми

За съжаление, днес не във всички университети учат на работа със счетоводни програми. Или, ако има, то е точно определена. Само една програма едва ли ще успее да ви покаже всичко в счетоводната работа. По-добре след дипломирането се насочете към курсове или да получите сертификат, който удостоверява, изминато обучение. Похарчените пари след това непременно ще се върнат.

Между другото, наличието на подобен сертификат ще се превърне в сериозен коз пред конкуренцията. Работодателят ще е доволен, че не му трябва да инвестира пари в обучението на нов служител, а и ще види във вас целеустремен човек със сериозно отношение към професията си.

Проявявайте инициатива

За да седнете на мекия счетоводителски стол, трябва първо много да се потрудите. Новаците обикновено носят документи от кабинет в кабинет и от етаж на етаж. Опитните счетоводители съветват новаците как да изпълняват поръчки и често ги изпращат с документи в данъчна служба, осигурителна служба и т.н. В идеалния случай, ако ръководителят забележи, че поемате инициативата за подобни дейности, ще я оцени и ще ви предложи постоянно работно място.

Не се заседявайте дълго като новак

Да се постигнат по-големи успехи в кариерата още на първото работно място не е толкова просто. В края на краищата, колкото и да се стараете и да работите, вероятно ще се отнасят към вас все като към стажант. Можете да решите този проблем по два начина:

  • да станете уверен в себе си, да престанете да тичате за съвет при старшите счетоводители и да се научите сами да вземате решения;
  • да си намерите работа в нова фирма, компания, където да отидете вече не като стажант, а като опитен счетоводител.

Направете избор в полза на работата

Като бъдещ успешен счетоводител в началото на пътя си трябва да дадете малко жертви: работа по 10-12 часа, може да се наложи да забравите за клубове и ресторанти и в краен вариант да спрете да се срещате често с приятели, да имате по-малко време за сън. Някои нарича това „работохолизъм“, а други – стремеж към целта.

Бъдете готови да удържате на удари и стрес

Работата с финанси, счетоводството e много отговорна професия. С това трябва да сте наясно още когато започвате да учите подобна специалност. Не всеки е готов да работи с пари, да извършва плащания, да подписва сериозни документи и да отговаря за всеки положен подпис. Трябва да сте подготвени за факта, че работата на счетоводител ви носи не само материална отговорност, но и наказателна.

Приучете себе си на идеален ред

Това не е прищявка, а важен компонент на успеха като счетоводител. На бюрото не трябва да лежат неподписани документи. Успешният счетоводител винаги знае на кой рафт може да се намери конкретна папка с необходимите документи. А за да се ускори търсенето, него няма да го домързи и подробно ще надпише всяка от своите папки. Счетоводителят никога не забравя, че времето е пари.

Тези прости истини са истински ключ към успеха. Не трябва просто да завършите висше образование, важно е да докажете на другите и на себе си, че сте избрали правилната професия. Желязна дисциплина, инициативност, умение да се носи отговорност за действията (или бездействията си) и, разбира се, постоянно желание да се учите – ако всичко това е налице, то късметът задължително ще ви се усмихне и от млад специалист, рано или късно, ще се превърнете в успешен счетоводител!

Как смятате Вие, какви умения, знания, лични качества на характера трябва да притежава един успешен счетоводител? Споделете Вашето мнение, а може и опит в коментарите към тази статия.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *