Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как да водите счетоводството си, ако не разбирате от счетоводство? – Част 1

Отговор: правилно - никак

Да се справите и организирате счетоводството си ще се наложи, ако искате да управлявате наистина бизнеса си, а не просто да си мислите и давате вид, че го управлявате. Въпреки привидната ненужност, уж лесна работа, счетоводството в бизнеса влияе твърде много.

Предисловие

В тази и следващата статия от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме защо въобще ви е нужно счетоводство, какви са опциите за неговата организация. Какви видове водене на счетоводство може да изберете:

  1. Независимо водене на онлайн счетоводство – в част 1
  2. Приходящ счетоводител – в част 1
  3. Да наемете счетоводител на пълен работен ден и пълен щат – в част 2
  4. Да подпишете споразумение или да наемете аутсорсинг счетоводна къща – в част 2

 

Ще се опитаме да говорим на език, разбираем за нормален човек, затова счетоводните специалисти моля предварително да ни простят известното опростяване на термините.

Всеки бизнес има нужда от счетоводство.

Според законите на Република България сте длъжни да водите счетоводство и да се отчитате пред данъчните власти. Въпреки това, много ЕТ не водят счетоводство, но наличието му помага да имате по-ясна представа за финансовата картина на своя бизнес и по-малко проблеми за получаване на кредити от банки.

С какво се занимава счетоводството?

Счетоводството се занимава с водене на счетоводна отчетност и представянето ѝ пред съответните органи.

Съществува мнение, че “счетоводство е всичко, което е свързано с цифри и документи”. Това твърдение е толкова вярно, колкото и “програмистът се занимава с всичко, свързано с кабели, с изключение на кафеварката”. Това е далеч от истината.


Задачи на счетоводството:

  • Правилно да се отчитат всички движения на активите (пари, стоки, материали и други подобни) и задълженията (заплати, дълговете към клиентите, доставчиците и други подобни). Правилно – това означава въз основа на вярно оформени документи, навреме, пълни и в съответствие с текущите данъчни закони.
  • Да се изчисляват данъците и осигуровките.
  • Отчетност пред данъчните власти.

С какво още се занимава счетоводството?

Всичко останало, с което обичайно натоварват счетоводителите, но то не се отнася към задълженията им като счетоводители. Да изненадате счетоводителите с нещо друго – може, а понякога и трябва.

Просто наричайте нещата с истинските им имена, за да се избегне объркването по отношение на термините. Например:

Неправилно Правилно Защо
Вие сте счетоводител, съставете договор Определят се основните пунктове на договора самостоятелно и се отнасят към юрист за тяхното формализиране Защото в случай на нарушаване на договора в съда ще отиде юристът, а не счетоводителят.
Вие сте счетоводител, така че звънете на купувачи, за да върнем първоначалните вложения Изградете процеса на продажби/доставки така, че вложенията да се върнат в момента на продажбите. Защото времето на компетентен счетоводител е твърде скъпо. Още повече, че представител на фирмата така или иначе ще се свърже с клиенти.

Начини на организация на счетоводството в малкия бизнес

Начин 1. Самостоятелно водене на онлайн счетоводство

Същност

Регистриране в порталите на съответните институции, самостоятелно предаване на отчети, вадене на извлечения, организиране и водене на всички първични документи, смятате данъци, съставяте платежни документи, отчетност пред данъчните органи.

Плюсове

Минуси

Начин 2. Наемате случаен счетоводител

Същност

Откривате жив човек – счетоводител, който веднъж месечно взима документите ви, прави отчети и ги предава пред съответните органи.

Плюсове

Минуси

Препоръка от счетоводна къща ГАРАНТ

Не ползвайте услугите на случайни счетоводители. Ако се ползват, то направете споразумение, договор и ползване на облачни инструменти за водене на счетоводство и за отчитане. Профилът в облачната услугата направете на свое име и дайте само определени права на счетоводителя за управление на този профил.

Не забравяйте да прочетете и втората част на статията с останалите 2 начина на организация на счетоводството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още