Как да водите счетоводството си, ако не разбирате от счетоводство? – Част 1

Отговор: правилно -

Да се справите и организирате счетоводството си ще се наложи, ако искате да управлявате наистина бизнеса си, а не просто да си мислите и давате вид, че го управлявате. Въпреки привидната ненужност, уж лесна работа, счетоводството в бизнеса влияе твърде много.

Предисловие

В тази и следващата статия от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме защо въобще ви е нужно счетоводство, какви са опциите за неговата организация. Какви видове водене на счетоводство може да изберете:

 1. Независимо водене на онлайн счетоводство – в част 1
 2. Приходящ счетоводител – в част 1
 3. Да наемете счетоводител на пълен работен ден и пълен щат – в част 2
 4. Да подпишете споразумение или да наемете аутсорсинг счетоводна къща – в част 2

 

Ще се опитаме да говорим на език, разбираем за нормален човек, затова счетоводните специалисти моля предварително да ни простят известното опростяване на термините.

Всеки бизнес има нужда от счетоводство.

Според законите на Република България сте длъжни да водите счетоводство и да се отчитате пред данъчните власти. Въпреки това, много ЕТ не водят счетоводство, но наличието му помага да имате по-ясна представа за финансовата картина на своя бизнес и по-малко проблеми за получаване на кредити от банки.

С какво се занимава счетоводството?

Счетоводството се занимава с водене на счетоводна отчетност и представянето ѝ пред съответните органи.

Съществува мнение, че “счетоводство е всичко, което е свързано с цифри и документи”. Това твърдение е толкова вярно, колкото и “програмистът се занимава с всичко, свързано с кабели, с изключение на кафеварката”. Това е далеч от истината.


Задачи на счетоводството:

 • Правилно да се отчитат всички движения на активите (пари, стоки, материали и други подобни) и задълженията (заплати, дълговете към клиентите, доставчиците и други подобни). Правилно – това означава въз основа на вярно оформени документи, навреме, пълни и в съответствие с текущите данъчни закони.
 • Да се изчисляват данъците и осигуровките.
 • Отчетност пред данъчните власти.

С какво още се занимава счетоводството?

Всичко останало, с което обичайно натоварват счетоводителите, но то не се отнася към задълженията им като счетоводители. Да изненадате счетоводителите с нещо друго – може, а понякога и трябва.

Просто наричайте нещата с истинските им имена, за да се избегне объркването по отношение на термините. Например:

Неправилно Правилно Защо
Вие сте счетоводител, съставете договор Определят се основните пунктове на договора самостоятелно и се отнасят към юрист за тяхното формализиране Защото в случай на нарушаване на договора в съда ще отиде юристът, а не счетоводителят.
Вие сте счетоводител, така че звънете на купувачи, за да върнем първоначалните вложения Изградете процеса на продажби/доставки така, че вложенията да се върнат в момента на продажбите. Защото времето на компетентен счетоводител е твърде скъпо. Още повече, че представител на фирмата така или иначе ще се свърже с клиенти.

Начини на организация на счетоводството в малкия бизнес

Начин 1. Самостоятелно водене на онлайн счетоводство

Същност

Регистриране в порталите на съответните институции, самостоятелно предаване на отчети, вадене на извлечения, организиране и водене на всички първични документи, смятате данъци, съставяте платежни документи, отчетност пред данъчните органи.

Плюсове

 • Евтино. Вие плащате само акаунт за облачни услуги и електронен подпис за отчитане.
 • Пълен контрол. Водите счетоводството си сами, така че знаете всичко за своето счетоводство.
 • От собствен опит ще разберете счетоводството на бизнеса си.

Минуси

 • Изисква се високо ниво на самоорганизация. Сроковете и редът за отчитане и плащане на данъци са строго регулирани от държавата. Отчетите в малкия бизнес не са толкова много, но те трябва да се съставят и подават точно навреме. Ако просрочите – глоба.
 • Риск от грешка. Грешките често могат да се блокират, ако има последваща проверка. Но когато решението зависи само от собственика (вас), са възможни грешки в отчитане на разходите, например.
 • Преди като минус на онлайн счетоводството се посочваха високи разходи на време. Но при регулярна работа по счетоводството, малкият предприемач не губи за нея много време. А когато наистина започва да прекарва неприлично много време в осчетоводяване, то трябва да търси други методи за организиране на счетоводството си.

Начин 2. Наемате случаен счетоводител

Същност

Откривате жив човек – счетоводител, който веднъж месечно взима документите ви, прави отчети и ги предава пред съответните органи.

Плюсове

 • Най-очевидният начин, не трябва да търсите много и дълго да преговаряте.
 • Лесно е да се намери. Често като счетоводител действа родната ви леля или съсед. Има и услуги от експерт-счетоводители по обяви, по които клиентът може бързо да намери счетоводител.
 • Евтино. Тъй като леля ви се занимава с вашата фирма не през цялото си време, то и струва много по-малко от щатен счетоводител.

Минуси

 • Трудно е да се оцени нивото на професионализъм на такъв счетоводител.
 • Трудно се управлява. Ако е роднина, да се изискват от него резултати е опасно – може да се обиди.
 • Рискове, които не се отчитат навреме. Счетоводителят през отчетния период ще бъде претоварен с основната си работа и за вас няма да остане време.
 • Не носи законова отговорност. Писмени договори с добри познати и близки се сключват рядко.
 • Риск да не получите базата данни на своето счетоводство и по-рано предадени отчети. Ако счетоводната програма е на домашния компютър на счетоводителя, то в случай на конфликт той няма да ви я даде.
 • При всички минуси цената е сравнима с цената на нормален договор със счетоводство на аутсорсинг.

Препоръка от счетоводна къща ГАРАНТ

Не ползвайте услугите на случайни счетоводители. Ако се ползват, то направете споразумение, договор и ползване на облачни инструменти за водене на счетоводство и за отчитане. Профилът в облачната услугата направете на свое име и дайте само определени права на счетоводителя за управление на този профил.

Не забравяйте да прочетете и втората част на статията с останалите 2 начина на организация на счетоводството.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *