Как да водите счетоводството си, ако не разбирате от счетоводство? – Част 2

Както обещахме, от счетоводна къща „Гарант“ продължаваме с начините за организиране на счетоводството.

Начин 3. Наемете счетоводител на пълен работен ден или щат

Същност

Наемате счетоводител на пълен щат и пълен работен ден, осигурявате му оборудвано работно място.

Плюсове

 • Счетоводителят е винаги под ръка, може да му възложите допълнителни задачи, като например по управленчески въпроси.
 • С щатен счетоводител можете да се консултирате по всички схеми за оптимизиране на данъчното облагане — истински и в сферата на фантазиите.
 • Живо общуване. Ако предпочитате да се говорите лице в лице със счетоводителя – това е чудесен вариант, ако може да си го позволите.

Минуси

 • Скъпо откъм заплащане. Нетната заплата на компетентен счетоводител е над 1 200 лв. А на главен счетоводител и над 2 500-3 000 лв.
 • Скъпо откъм режийни разходи. Счетоводителят трябва да излиза в отпуск, понякога се разболява и отсъства, а понякога напуска.
 • Скъпо откъм текущи разходи. Трябва да му се осигури работно място (офис, мебели, телефон, интернет), програма или счетоводен софтуер, електронен подпис, справочно-правна система и всяка година да се изпраща на повишаване на квалификацията.
 • Да се намери компетентен счетоводител е трудно. Ако вие сам не сте счетоводител или не се занимавате професионално с търсене на счетоводители, ще е сложно да изберете нормален счетоводител от списъка с кандидатите – винаги е лотария. На етап резюме и на интервюто всичко да изглежда идеално, но в реалната работа да се окаже по-сложно.

Препоръка от счетоводна къща ГАРАНТ

Наемете щатен счетоводител само тогава, когато сте в състояние да си го позволите чисто финансово и знаете точно как да го контролирате. Кандидатът за главен счетоводител избирайте внимателно и прецизно.

Начин 4. Да се сключи договор със счетоводна къща или аутсорсинг компания

Същност

Сключвате договор с юридическо лице, съответно счетоводна къща или агенция за счетоводно обслужване на вашата фирма. В договора се разписват отговорностите на страните, реда на взаимодействие. Редовно предоставяте на счетоводната къща информация, аутсорсърът води отчетите ви и се отчита.

Плюсове

 • Правно уредена отговорност. Ако има проблеми, можете да отидете в съда или цивилизовано да ги решите чрез досъдебно производство въз основа на писмения договор.
 • Грамотни счетоводители. Тъй като счетоводството е хлябът на аутсорсъра, той непрекъснато се грижи за повишаване на квалификацията на счетоводителите си и им предоставя информация за промените в законодателството.
 • Няма разходи за заплати и режийни. Справочно-правна система и повишаване на квалификацията се осигурява от самата счетоводна къща аутсорсър.
 • Не трябва да мислите за болнични и отпуск. Вие работите с компания, фирма, а не с физическо лице. Болничните и отпуските на служителите в счетоводната къща, компания са грижа на ръководителя ѝ.
 • Установени процеси и дейности по счетоводството и обслужване на клиентите. За сметка на това цената на услугите е сравнима с цената на приходящ счетоводител, но нивото на професионализъм много по-високо.

Минуси

 • Нуждаете се от добра самоорганизация. При добрите аутсорсни счетоводни компании процесите са установени и документи от вас ще се очакват редовно и в срок.
 • Всяка услуга допълнително към обичайния пакет от счетоводни услуги струва допълнително пари. Например, правни консултации или услуги по събиране на първични документи.
 • Нуждаете се от финансова дисциплина. Ако не плащате на счетоводната къща, тя няма да работи по счетоводството ви.

Препоръка от счетоводна къща ГАРАНТ

При избор на счетоводна къща или агенция избирайте внимателно и щателно. Наблюдавайте и си направете изводи: колко добре са организирани в нея процесите. Как ви се струва взаимодействието в процеса на сключване на договора и през първите месеци на обслужване.

Изводи

Има четири начина да организирате своето счетоводство:

 1. Да водите онлайн счетоводство;
 2. Да наемете приходящ счетоводител;
 3. Да наемете счетоводител на щат;
 4. Да сключите договор със счетоводна фирма

Всеки от тях е добър, ако осъзнавате рисковете и възможностите.

Не забравяйте да прочетете и първата част на статията с първите 2 начина на организация на счетоводството.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *