добър или лош мениджър

Добър или лош мениджър: ангели, тирани, нетехнологични и други типажи

Публикувано на 8 август 2020 г.

В тази статия от счетоводна къща „Гарант“ ще споделим какви типове мениджъри може да забележите.

Унижавай и владей

Такъв мениджър ще наблегне на Страха! Той е доста добър „психолог“ и знае болните места на всеки. Знае слабите места на всеки служител и го пресира през тях, като не пропуска честичко да му ги напомня, разчитайки на чувството за вина на служителите. И така, не се учудвайте ако след няколко години научите как е бил назначен този толкова „ценен“ кадър. В ресторанта! Да, да, той е работил като сервитьор/ка в ресторант, където са се хранили шефовете на фирмата и са споменали, че не могат да намерят мениджър за проекта.

Ангел небесен

Срещат се и мениджъри ангели небесни, за които короната е толкова тежка, че се скриват в кабинета си и комуникират със служителите само чрез месинджър, чатове и бързо, бързо изминават пътя до кабинета си, за да не успее никой да се появи с въпросчета. Слизат от своя Олимп само тогава, когато даден проект е завършен и трябва да се презентира пред клиенти или главния мениджър/собственик. Или се появяват само, за да намерят виновника и публично да го екзекутират. Повече от усамотения им кабинет вбесява всички деловият му вид, с който той всеки ден напуска офиса и си тръгва по обяд за „среща с клиенти“, въпреки че всички разбират всичко…

Техничари

Следват мениджърите техничари. Това обикновено са такива хора, които са назначени на тази длъжност от програмисти или системни администратори. Самите те са ужасени от това, не са го искали и в душата си ужасно скучаят и тъгуват по онези дни, когато са можели да си сложат слушалки и просто да пишат код. Но… всеки знае: никой не е в състояние да откаже на началниците. Като цяло от тези момчета има един плюс: те са техничари и се грижат за техническата част на проекта, пристрастни са, разбират я и дори се застъпват пред клиентите. Но с това техните мениджърски плюсове приключват. Това са предимно хора, достатъчно асоциални, като всяко обръщане към тях по нетехнически въпрос предизвиква у тях физическо страдание, и целият им вид крещи: „Махни, махни се, моля те, не ме интересува това“.

Нетехничари

От IT-технологии не разбира абсолютно нищо, но умело контактува с клиенти. Заглажда конфликти, ако екипът не успява да спази срокове. Решава всички въпроси на персонала (от счупен стол до конфликт между хората) или умело делегира своите решения. Макар и да има отделен кабинет, го ползва само за водене на преговори, грижи се за всеки служител и за екипа като цяло.

Основният акцент в това успешно ръководство, обаче е доверието! Тъй като не е технически подкован, той трябва да разчита на своя екип, на това, че те знаят какво правят, и ще го направят както трябва.

мениджър - тиранин

Тирани

И завършваме с един ярък представител – мениджър-тиранин. Обикновено това е много наранен и травмиран индивид, който, добрал се до власт, се опитва да компенсира всички свои детски негодувания и да се самоутвърди, унизявайки другите. Основното кредо на тези мениджъри – „престъпление и наказание“. Тяхната основна задача – да сте виновни за нещо, за да ви накажат, още по-добре публично.

За пример: мениджър, идващ на работа един час по-рано (седи точно срещу входната врата) и всеки път, когато се отваря вратата, се надига от монитора, за да види кой е дошъл и по кое време. Ако закъснявате, дори за миг, си записва и на оперативка пита пред всички: „А ти защо закъсня?“. Отговорът не е важен, важното е след това да каже: „Ето, аз идвам час по-рано на работа, за да имам време да си подготвя работното място, да пия кафе и въобще за всичко, и да започна работа точно в 9:00 часа, и ти си длъжен“.

А някои имат и специална табличка, бележник, където записват имената на „виновните“. Още един представител на този вид управление се опитва да убеди подчинените, че те трябва да работят ефективно поне 8 часа, а ако искат повишение и повече (и, разбира се, безплатно), „вие сте заинтересовани от проекта“. Не трябва да имате никакви интереси и мисли, освен за благото на проекта и компанията. Деца, семейство, хобита? Всичко това няма място в живота на наистина добър и ценен служител. А основният аргумент е, че ако не сте в тази фирма, ще умрете от глад. Обикновено става така, че просто хората напускат и отиват в друга фирма.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *