Добър мениджър – по какво ще го разпознаете?

Публикувано на 23 март 2020 г.

Имайки предвид огромното количество примери, както за добро, така и за лошо управление, мениджмънт, няма да е лесно да дадем успешна формула. Разбира се, от Счетоводна къща „Гарант“ ще се опитаме накратко да формулираме как виждаме един добър мениджър.

Човечност

Добрият мениджър трябва не само да седи в кабинета си и да прави, следи графики, но и винаги да знае как живее всеки член на неговия екип. И ако условно любимата котка на Иван предстои да ражда, един добър мениджър трябва да почувствате дълбочината на неговите преживявания по този повод. Може би е по-добре да пусне Иван за няколко часа у дома, отколкото той да седи и безполезно да се пули в монитора, мислейки какво става с неговата котка.

Той е винаги зад своя екип

Добрият мениджър винаги взема страната на екипа си. Ако е направил грешка, не се е справил, той ще поднесе това не като провал, а като досадна неприятност, която със сигурност ще бъде отстранена (след това той ще положи усилия екипът да намери начин да избягва подобни грешки).

Няма значение от коя сфера е дошъл

Тук няма да се разпростираме надълго: човек или умее да управлява хора, или не, и сферата на дейност не играе никаква роля (ако можем да четем, то ние еднакво добре ще прочетем книга, табела или етикет).

Той не е техничар

Тук сме готови да ни бъде обявена holy war :). Просто субективно мнение: от нетехничарите се получават по-добри мениджъри, отколкото от техничарите. На въпрос на програмистите: „А при кого да отида, ако имам въпрос от техническо естество?“, ще отговорим така: имате ръководител на екип или старши колега. А ако вие сте senior, то това предполага, че с повечето проблеми и въпроси от техническо естество можете да се справите сами.

Готов е да разреши всеки въпрос

Ако изходим от факта, че в компетентността на ръководителя са включени абсолютно всички въпроси, които се отнасят само за проекта и неговите служители, то ако един мениджър не иска да ги решава, той е лош ръководител, ако не иска, също е лош ръководител. Добрият мениджър е винаги готов да разреши казусите (или винаги знае на кого да възложи да го направи, ако има по-приоритетни задачи), като винаги контролира решенията, взети от друг.

Има усет за хората

Това е много важно при наемането на нови служители или в случай, че приема вече завършен екип. Един добър мениджър трябва да познава хората, да умее да ги усеща, ще са подходящи ли за тази работа и екип, добре ли ще се впишат, ще им е добре ли, а и на екипа с тях. Ако не, то навреме да вземе съответното решение.

Владее най-добрите практики за управление на проекти

По-конкретно той да умее да направи цялостна оценка на проекта и правилно да разчете рисковете. Всичко останало – как да го оформи по-добре, в каква програма и какви графики ще нарисува – няма значение.

Неговите задължения не трябва да се прехвърлят на екипа

добър мениджър Например, ако вие като мениджър трябва да представите доклад за ден/седмица/месец, това не означава, че трябва да накарате някой да го свърши вместо вас, а после с чиста съвест да излезете пред акционерите, борд на директорите, съдружници и т.н. с готовия документ, преструвайки се, че самият вие сте залягали над него часове. Това е вашият доклад! Програмистът, стажантът, тестващият, дизайнерът и т.н. не трябва да върши тази работа вместо вас. Ако не можете да получите необходимата информация за доклада, без излишно да впрягате екипа, това означава, че градите мениджмънта неправилно.

Винаги е в час

Добрият мениджър винаги държи ръката си на пулса и винаги знае „накъде отива“. Ще повторим мисълта от предходния параграф: ако това не е така, то вие имате проблем с мениджърските процеси.

Реагира навреме

Мениджърът трябва незабавно да вземе мерки, когато нещо не върви, а не да чака, докато неговите „поданици“ сами разплетат ситуацията. Ако не ви се съобщава навреме за наличния проблем, то вашият процес на комуникация е построен погрешно.

Умее да гради процесите. Мислим, че вече е ясно, колко важно е това. 🙂

Като заключение

Препоръчваме на мениджърите здрава самокритика. Способността да спрете, да погледнете себе си отстрани, от друг ъгъл и дори само за миг да допуснете мисълта, че може да грешите и да правите нещо неправилно, вече е огромна стъпка към успеха.

Пожелаваме ви добри мениджъри в кариерата ви! Но не забравяйте, че без лошите няма да можем истински да оценим добрите.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *