Добър мениджър – по какво ще го разпознаете?

Имайки предвид огромното количество примери, както за добро, така и за лошо управление, мениджмънт, няма да е лесно да дадем успешна формула. Разбира се, от Счетоводна къща „Гарант“ ще се опитаме накратко да формулираме как виждаме един добър мениджър.

Човечност

Добрият мениджър трябва не само да седи в кабинета си и да прави, следи графики, но и винаги да знае как живее всеки член на неговия екип. И ако условно любимата котка на Иван предстои да ражда, един добър мениджър трябва да почувствате дълбочината на неговите преживявания по този повод. Може би е по-добре да пусне Иван за няколко часа у дома, отколкото той да седи и безполезно да се пули в монитора, мислейки какво става с неговата котка.

Той е винаги зад своя екип

Добрият мениджър винаги взема страната на екипа си. Ако е направил грешка, не се е справил, той ще поднесе това не като провал, а като досадна неприятност, която със сигурност ще бъде отстранена (след това той ще положи усилия екипът да намери начин да избягва подобни грешки).

мениджър

Няма значение от коя сфера е дошъл

Тук няма да се разпростираме надълго: човек или умее да управлява хора, или не, и сферата на дейност не играе никаква роля (ако можем да четем, то ние еднакво добре ще прочетем книга, табела или етикет).

Той не е техничар

Тук сме готови да ни бъде обявена holy war :). Просто субективно мнение: от нетехничарите се получават по-добри мениджъри, отколкото от техничарите. На въпрос на програмистите: “А при кого да отида, ако имам въпрос от техническо естество?”, ще отговорим така: имате ръководител на екип или старши колега. А ако вие сте senior, то това предполага, че с повечето проблеми и въпроси от техническо естество можете да се справите сами.

Готов е да разреши всеки въпрос

Ако изходим от факта, че в компетентността на ръководителя са включени абсолютно всички въпроси, които се отнасят само за проекта и неговите служители, то ако един мениджър не иска да ги решава, той е лош ръководител, ако не иска, също е лош ръководител. Добрият мениджър е винаги готов да разреши казусите (или винаги знае на кого да възложи да го направи, ако има по-приоритетни задачи), като винаги контролира решенията, взети от друг.

Има усет за хората

Това е много важно при наемането на нови служители или в случай, че приема вече завършен екип. Един добър мениджър трябва да познава хората, да умее да ги усеща, ще са подходящи ли за тази работа и екип, добре ли ще се впишат, ще им е добре ли, а и на екипа с тях. Ако не, то навреме да вземе съответното решение.

Владее най-добрите практики за управление на проекти

По-конкретно той да умее да направи цялостна оценка на проекта и правилно да разчете рисковете. Всичко останало – как да го оформи по-добре, в каква програма и какви графики ще нарисува – няма значение.

Неговите задължения не трябва да се прехвърлят на екипа

добър мениджърНапример, ако вие като мениджър трябва да представите доклад за ден/седмица/месец, това не означава, че трябва да накарате някой да го свърши вместо вас, а после с чиста съвест да излезете пред акционерите, борд на директорите, съдружници и т.н. с готовия документ, преструвайки се, че самият вие сте залягали над него часове. Това е вашият доклад! Програмистът, стажантът, тестващият, дизайнерът и т.н. не трябва да върши тази работа вместо вас. Ако не можете да получите необходимата информация за доклада, без излишно да впрягате екипа, това означава, че градите мениджмънта неправилно.

Винаги е в час

Добрият мениджър винаги държи ръката си на пулса и винаги знае “накъде отива”. Ще повторим мисълта от предходния параграф: ако това не е така, то вие имате проблем с мениджърските процеси.

Реагира навреме

Мениджърът трябва незабавно да вземе мерки, когато нещо не върви, а не да чака, докато неговите “поданици” сами разплетат ситуацията. Ако не ви се съобщава навреме за наличния проблем, то вашият процес на комуникация е построен погрешно.

Умее да гради процесите. Мислим, че вече е ясно, колко важно е това. 🙂

Като заключение

Препоръчваме на мениджърите здрава самокритика. Способността да спрете, да погледнете себе си отстрани, от друг ъгъл и дори само за миг да допуснете мисълта, че може да грешите и да правите нещо неправилно, вече е огромна стъпка към успеха.

Пожелаваме ви добри мениджъри в кариерата ви! Но не забравяйте, че без лошите няма да можем истински да оценим добрите.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още