Как да задържите служителите през лятото

Едно изследване твърди, че през лятото производителността на труда пада средно с 20%. В топлия сезон винаги остро стои въпросът: как да задържите служителите на работните места? Някои искат да напускат, други да излизат в отпуск.

Променете системата на графиците за работното натоварване

служители през лятото

Повечето фирми, компании изискват служителят да съобщи за отпуск поне две-три седмици предварително. Но ако работниците и служителите имат възможността да вземат решение за почивка два-три дни преди определената дата, те ще прекарват по-малко време в мечти и вълнения.

Да, това не е много удобно за вас като работодател може би, но умореният служител, който не получи почивка в желаното време, може неочаквано да реши да напусне, а търсенето на нов професионалист струва на фирмата по-скъпо, отколкото промени в графика.

Освен това, помислете за възможността за предоставяне на няколко допълнителни почивни дни подред на служителите – три-четири дни. А още по-добре – позволете понякога на работниците и служителите да си тръгнат след обяд, за да прекарат време със семейството си, на плажа или в парка. Благодарение на “половиндневната” система, служителите са все пак половин ден в офиса и си вършат работата, но имат и мотивация да работят по-ефективно в първата половина на деня, защото след това те ще могат да си тръгнат и да имат свободно време.

гъвкав график на работа през лятотоВъведете “лятно часово време” и гъвкав график

Има много специалности, които позволяват да се върши работа от всяко място по всяко време.

Вместо да принуждавате хората да работят в точно определени часове цял ден, помислете дали е възможно да им позволите да идват по-рано и съответно да си тръгват по-рано. Може да се окаже, че някои служители изпълняват задълженията си много по-ефективно, когато не са ограничени в конкретна времева рамка.

Друга алтернатива е да се позволи на служителите да работят допълнително часове в някои дни, за да отсъстват от работа в други. Например, от понеделник до четвъртък да прекарват в офиса по още един час, но петък работното време се намалява на четири часа.

Насърчавайте служителите

Насърчаването трябва да се практикува не само през лятото, но през топлия сезон то е особено важно. Като мотивация можете да предложите на екипа ежедневни леки закуски или бонуси за успешното приключване на проектите.

Особено внимание трябва да се обърне не само на личната, но и на екипната мотивация – това помага да се сплоти екипа и поставя акцент върху постигането на общата цел. В допълнение към безплатната храна можете да подарявате на хората допълнителен уикенд.

Трябва да се отбележи, че добрите непарични награди стимулират хората по-добре от паричното им изражение. Това се дължи на факта, че парите често отиват за плащане на комунални услуги, сметки, ипотеки и т.н. Наградите са нещо, което човек може да използва за себе си, защото не се предвиждат други опции.

Ето някои идеи за насърчаване:

  • Ваканция уикенд. Не е нужно да подарявате, купувате нещо много скъпо, просто седмично пътуване в страната.
  • Подаръчен сертификат в заведение, който може да бъде посетен от цялото семейство.
  • Обучение по специалността, което дава възможност за развитие като професионалист – посещение на семинар, курс, уъркшоп.

Покажете на служителите си с какво ги цените

Въпреки че мислите за сто неща – как да задържите и привлечете клиенти, кредити и семейни въпроси, не забравяйте да показвате на служителите благодарност.

Хората не се нуждаят от екстравагантни жестове, те просто имат нужда да знаят, че техният работодател оценява и вижда ползите, които те носят за фирмата, компанията.

Този тип мотивация не отнема много време и е напълно безплатна, но ще донесе значителни резултати. Включете в телефона си ежедневно напомняне да отбелязвате двама служители и да им изпратите SMS или имейл.

Загубата на добър служител струва на фирмите повече от загуба на клиент, така че правилната мотивация на екипа е изключително важна, особено през лятото, когато липсата на мотивация кара хората да захвърлят всичко и да напуснат. Въпреки това, ако се чувстват добре на работното си място,  повечето хора няма да оставят отлично работно място в името на минаващите и заминаващи радости от живота. В крайна сметка те биха напуснали не заради работата, а заради лоши ръководители.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *