Бизнес план с кафе автомати

Публикувано на 31 август 2023 г.

Съвременните кафе-автомати позволяват за по-малка цена и няколко минути да получите вкусна напитка, приготвена от натурални кафени зърна. Машините се поставят на места с много хора, а особено актуални са там, където да получите чаша кафе от друго място просто е невъзможно.

Вендинг и по-специално кафе-автоматите са високо рентабилен бизнес, идеално подходящ за начинаещи предприемачи. Да управлява такъв бизнес може фирма с малък брой служители, което значително намалява разходите. За това, за да излезете на пазара с един автомат, не са необходими значителни инвестиции, тъй като те имат ниска стойност и са достъпни за повечето начинаещи предприемачи.

Производителите на вендинг автомати имат дилърски мрежи със сервизни центрове в много градове на България. За да се осигури очаквания доход и да се развие бизнеса, трябва да се започне с 5-8 автомата — това намалява постоянните липси / загуби на всеки автомат и се увеличава рентабилността на целия бизнес, а оборота ще бъде достатъчен, за да се наемат служители и да се реинвестира в развитието на мрежата.

 • Точка без печалба — 3 месеца;
 • Рентабилност на продажбите — 36%.

Описание на бизнеса, продукта или услугата

Потребителите са привлечени от скоростта на приготвяне на напитките и невисоката цена. В бизнес-плана средната цена на напитка е около 1 лев. Стойността на чаша кафе (включваща кафе, вода, мляко, чашка, бъркалка, захар и т.н.) е 30% от продажната ѝ цена. От 1 килограм кафе можете да направите 10-120 чашки. Минимална стойност на проекта – 30 бр. сутрин, идеален вариант – 100 и повече броя. Във финансовия модел е заложен среден показател от 55 чаши на ден за всеки автомат.

Съвременните кафемашини предлагат множество видове напитки: кафе, капучино, лате, горещи шоколади и мляко, чай. Една кафе машина може да произвежда около 300 броя напитки след едно зареждане. На месец автоматите на най-удачните места могат да продават до 2000 напитки.

Техническото обслужване на кафе автоматите на фирмата се извършва от хора на специалната сервизна организация, въз основа на сключения договор, или от щатните специалисти с поддръжката на производителя.

За клиентите е важно как изглежда кафе-автомата. Той трябва да бъде чист и спретнат, да няма петна, течове, драскотини. Копчетата, ако ги има, трябва да бъдат нови и да не са протрити и мръсни. Мястото около автомата също не трябва да предизвиква негативни емоции, дори при малък намек за немърливост и ниска хигиена ще наклони желанието да си поръча някой чашка кафе към нула.

Описание на пазара

Кафе-автоматът ще бъде печеливш на обществени места, където има различни аудитории. Предприемачите с опит определят следните удачни места да поставите кафе автомати:

 1. Търговско-развлекателни центове. Голям трафик и платежоспособна аудитория.
 2. Висши и средни специални учебни заведения. Основна аудитория — студенти и преподаватели.
 3. Държавни и общински учреждения с голям поток от посетители и офис служители.
 4. Офисни учреждения и бизнес центрове, където целевата аудитория е представена от служители на различни компании.
 5. Обществените места с традиционно висока наситеност и преминаване на потенциални клиенти — автогари, летища (там цената на аренда може да бъде превишена в 10 пъти обикновено), жп гари, спирки.
 6. Дворци на културата. В такива места често се провеждат масови мероприятия.
 7. Заводи, фабрики, цехове.
 8. Спортни комплекси с детски спортни секции. Децата обичат топъл шоколад, а родители, докато чакат края на заниманията с удоволствие ще изпият чаша кафе или капучино.
 9. Автомивки и автосервизи.

Конкуренти могат да ви бъдат и съседните кафенета, ресторанти, места за хранене, фаст фуд и супермаркети с кафе машини. Колкото по-далеч са разположени те, толкова повече ще можете да завишите цените.

Продажби и маркетинг

Маркетингът на кафе-автоматите се отличава от маркетинга в традиционната търговска мрежа, тъй като главната рекламна площадка е самият апарат. Съответно, той трябва да се разполага на видно място и да има привлекателен вид. На лицевата страна трябва да има лаконичен текст с инструкциите с номера на стъпките на бутоните.

Важен фактор за привличане на клиенти, особено постоянни, е удобство при плащанията. Апаратът трябва да приема и купюри, и монети. Цените по-добре да се закръглят за удобство при търсене на подходящи монети. Това е важно, тъй като много честа причина да излиза от строя кафе машината е задръстен монетоприемник. Допълнително трябва да се инсталира картов терминал: той ще позволи да се плаща с помощта на карта и телефон, което съществено повишава удобството на ползване за клиентите и намалява необходимостта от пари в брой. На страничните части на кафе автомата можете да сложите чужда реклама и да заработите и от това.

Бизнесът има сезонност — най-високите продажби се наблюдават от есента до пролетта. С идването на топлото време хората предпочитат студено кафе, много от тях излизат в отпуск и ваканция. Печалбата между сезоните може да се различава много.

Така както обслужването на клиентите е изцяло предадено на техниката, важно е бързо да се реагира на неизправностите, за да не се създаде впечатление за неизползваемост на автомата. Клиентът винаги трябва да може да се свърже с оператор и да получи обратно парите си, защото напитката не може да бъде приготвена или няма даден продукт.

Ако конкуренцията е висока, трябва да вземете предвид как да се отличите сред останалите кафе автомати: да предложите ексклузивни видове кафе, необичайни топинги, понижена цена в определено време или безплатна чаша за постоянни клиенти.

План на експлоатация

За да се опростят ремонтите, всички машини трябва да са от една и съща марка с еднакви системи за плащане. Кафемашините също могат да бъдат закупени използвани, но е по-добре да вземете нови с гаранция от производителя и сервизен център. Всяко устройство консумира около 50 kWh електроенергия на месец. Поддръжката на машината е типична процедура за пълнене на вода, допълване на съставките и изтегляне на приходите. При продажба на 60 чаши на ден, машината трябва да се обслужва на всеки 3 дни, като отделя 15-30 минути. За да оптимизирате този процес, идеалното е да имате собствен транспорт. В топъл гараж, заедно с колата, можете да съхранявате остатъци от стоки.

Кафето на зърна се използва за приготвяне на напитки. Можете да използвате маркови кафета и местно печени кафета. Предимството на марката е стабилността на качеството, а недостатъкът е високата цена. Местното печене е по-евтино, но качеството може да се промени. Основното е, че кафето е вкусно и със стабилно качество, за това опитайте различни смеси и зърна от различни производители. Готови продукти: мляко, чай, шоколад произвеждат огромен брой марки, трябва да изберете според вашия вкус.

За предпочитане е да използвате картонени чаши с достатъчна плътност, но трябва да ги подберете за вашата машина, така че да работи безупречно.

За да правите бизнес, трябва да се регистрирате като индивидуален предприемач – ЕТ.

Организационна структура

За поддържане на мрежа от 6 машини са достатъчни 2 служители на щат.

Управителят отговаря за намирането на нови места за монтаж, доставката на консумативи и продукти и осигуряването на навременна поддръжка. Може да се извършва от собственика на бизнеса.

Техникът-спедитор се занимава със зареждане на устройствата, ако е необходимо, извършва поддръжка.

Регистрирайте с помощта на счетоводна къща ГАРАНТ фирма и стартирайте бизнес кафе автомати сега!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *