Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

3 стратегии за вземане на по-добри решения

стратегии за вземане на решение

Ако някога сте се замисляли над това, то сигурно сте забелязали, че вашите решения са единствените неща, за които сте наистина отговорни в живота си. Всичко, което казвате или правите, е в резултат на взетите от вас решения.

За подобряване на качеството и увереността във вземането на самостоятелни решения, както и за развиване на по-голямо доверие към решенията, взети от други хора, трябва да се имат предвид влиянието на собствените ви емоции, изградени образи и нужди на процеса на вземане на решения. От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме всеки един от тези компоненти поотделно.

1. Контролирайте емоциите си

Контрол на емоциитеВземането на решение е емоционално събитие. Емоциите ви завладяват и водят до замъгляване на вашата способност за вземане на добри решения. Многобройни изследвания показват, че ние вземаме решения емоционално, а не рационално. Според тази версия процесът на вземане на решения се свежда до част от мозъка, наречена мозъчна миндалина.

Миндалината приема информация, преди тя да попадне в съзнателна част от вашия мозък. Предназначението ѝ е да ни помогне да реагираме бързо, без дълги размишления над ситуацията. Това е много добре, ако се окажете очи в очи с гладен тигър, но не е толкова добре, ако трябва да решавате каква работа да изберете, или пред друго събитие, способно да промени живота ви.

Базирайки се на тази теория, науката предполага също така, че почти 80% от това, което ние мислим, е невярно. Следователно, управление на емоциите ни и промяна в начина на мислене оказват добро съдействие при вземането на най-добрите решения. За да се постигне това, трябва да се грижите за своето емоционално състояние. Ако понякога се напрягате, контролирайки емоциите си, опитайте тези идеи:

  • Когато сте изправени пред вземането на решения, създайте пред себе си визуален образ на чист лист хартия. Вашият празен лист не трябва да е зает с ненужни смущения или стари мисли и предположения. Опитвайте да не позволявате на други мисли и чувства да попречат на създаването на този образ. Този чист лист представлява истинската ви начална точка за вземане на правилно и качествено решение.
  • Обърнете внимание на физическите аспекти. Понижете своя глас, успокойте се и внимавайте да не правите никакви неочаквани и прибързани движения. Останете спокойни, за да контролирате по-добре своята способност за вземане на рационални решения.
  • Не бъдете прекалено арогантни или твърде меки, когато сте изправени пред трудно решение. Вместо това, опитайте се да визуализирате преждевременно резултатът от вашето решение. Определете кое ще бъде от полезно и кое може да бъде съмнително.
  • Практикувайте. Колкото по-дълго правите дадени неща, толкова по-добре ще ви се получават.

2. Създавайте си представи, визии

визия

Вашите решения се формират от вашите виждания. Когато виждате нещо ясно и очевидно, вашата възможност за вземане на добри решения се подобрява.

Например, ако разгледаме носенето на колан за безопасност във вашата кола. Многократно е доказано и няма съмнение, че носенето на колан може многократно да увеличи шансовете ви за оцеляване в случай на инцидент. Тогава защо толкова много хора пренебрегват носенето му? Може би отговорът се крие в това, че те не си представят резултата от своите решения.

Ако някой от вашите познати отказва да си слага колан в колата, попитайте го какво ще се случи, ако придвижвайки се със скорост 100 км/ч, автомобилът се вреже в дърво. Помолете го да си представи как ще изглежда тази ситуация. Може би ще вземат друго решение.

Тази техника е по-действаща и ефективна, отколкото цитирането на статистики, които много хора не слушат и подминават с досада. Представата за разбитата кола и трагичния резултат, ще накара много хора да започнат да разбират важността на вземането на правилно решение.

Управлявайте своите потребности

Покупката на нов автомобил е трудно решение. В повечето случаи ние ставаме изведнъж много нуждаещи се от такъв, когато усетим аромата на нов автомобил. Хората, които продават коли, обичат клиентите с потребности. Често, когато сте въвлечени в процеса на закупуване на автомобила, изпитвате емоционалните аспекти на придобиването му.

Започвате да убеждавате себе си, че се нуждаете от по-добра аудио система и кожен салон. В действителност това е нещо, което просто искате, а не от което се нуждаете, мислите емоционално и вероятността е 80% да не сте прав.

Когато показвате потребност, нужда, сте в голяма опасност от вземането на лошо решение. Другите могат да почувстват това и да се възползват или вземат преднина пред вас. Вместо това – заменете своите потребности с увереност. Ако не чувствате увереност, направете крачка назад и се запитайте, какво би направил в тази ситуация един уверен човек. Това ще ви насочи кой път да последвате.

Добрите решения са резултат на добрите избори. Вие не можете да управлявате изборите на други хора, но имате пълен контрол върху собствените си избори и решения. Използвайте това знание като източник на възможности и свобода. Добрите решения, несъмнено, водят към повече удовлетвореност и успех.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още