Намаляване на разходите и оптимизиране на дейността на фирмата – 25 съвета – част І

Публикувано на 7 юли 2011 г.

Следната ситуация е доста често срещана във всяка фирма. Ако и на вас ви се е случвало нещо подобно, вероятно тази статия ще бъде доста полезна.

Представете си типично начало на работния ви ден. Започвате деня си с идеи за важните промени, стоящи пред фирмата ви, обмисляне на някой предстоящ проект, преглед на ефективността на служителите ви, или пък обмисляне на влиянието на последните данъчни и счетоводни промени върху бизнеса.

Но… след няколко минути започват обаждания от клиенти, проблеми с отсъстващ служител, спешна непредвидена среща с някого, и прочие… Постепенно се натрупват купища документи, изискващи подписа ви, и докато се усетите, работният ден е към края си. Това е често срещан проблем във всяка фирма – без значение от сферата и на дейност. Ето защо, тук сме подготвили 25 лесни начини, които да ви помогнат да опростите бизнеса си и да повишите ефективността на ежедневните задачи – а оттам и да намалите разходите си.

Опитайте се да приложите някои (или всичките) от написаните по-долу съвети, и може би следващият път ще ви остане време дори за почивка.

Технология

Правилните технологии могат да направят вашия живот и този на служителите ви доста по-лесен. Ето някои идеи, с които можете да направите начина на работа доста по-ефективен и модерен:

1. Използвайте централен сървър.  Един централен сървър в офиса ви може да действа като електронен кабинет, който да обединява купищата документация. Сървърът е нещото, което ще обедини офисните компютри, а създаването на обща поща може да намали разходите за канцеларски материали. Допълнително предимство е сигурността – можете да архивирате важните документи дори веднъж дневно.

2. Използвайте интернет, вместо телефон. Независимо от възможностите на съвременните смартфони, VoIP технологията може да предложи много по-голямо удобство и да спестите значителни суми. С тази технология можете да намалите разходите си не само за телефон, но и за куриерски услуги – като изпращате важните си файлове в електронен вид. Тези системи са сравнително нови, но стават все по-популярно средство за комуникация между фирмите.

3. Използвайте онлайн услуги. Облачният компютинг е световна тенденция, която тепърва ще навлиза и в България. Традиционният софтуер понякога може да струва значителни суми, а използването на безплатен онлайн софтуер може значително да оптимизира както разходите, така и работата – онлайн софтуерът е изключително опростен и лесен за научаване. Една такава услуга е системата за Online счетоводство – с нея можете да бъдете в течение със счетоводните си данни директно от компютъра си.

4. Изнесете информацията за фирмата си в интернет.  Вашият уебсайт трябва да бъде основното информационно средство, с което представяте пълната информация за фирмата си и услугите, които предлага. Не се притеснявайте да публикувате цялата информация за продуктите си – снимки, графици, таблици с цените и отстъпките, мнения на клиенти и прочие.

Освен това, един списък с често задавани въпроси и отговори  може да намали времето, което клиентите ви изразходват, за да се запознаят с продуктите ви. Освен това по този начин спестявате и собственото си време – вероятно е уморително да отговаряте многократно на еднотипни въпроси.

Към продължението…

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *