Ролята на счетоводителя в бизнеса

счетоводител роляМного фирми не оценяват напълно ролята на квалифицирания счетоводител, която може да изиграе за ефективното функциониране на една фирма. Много управители на фирми и самоосигуряващи се лица търсят счетоводна къща само за да намерят някой, който ще подаде годишните данъчни декларации, да ги регистрира по ЗДДС или по повод някой сложен казус. Но всъщност, един истински специалист е преди всичко безценен консултант, който може да помогне да ръководите правилно финансите на фирмата си. Един добър счетоводител може да изтълкува правилно финансовите и оперативни данни на предприятията, и да осигури добра препоръка и съвет за по-нататъшното разрастване на бизнеса.Ето няколко роли, които той може да изиграе в управлението на бизнеса:

  • Организиране на дейността по отчитане на стопанските операции съгласно законодателството.

Счетоводителят умее да създава финансовата документация на всякакви видове фирми, без значение от големината, правната форма или сферата на дейност. Той също така е отговорен за генерирането на стандартните отчети, изискуеми от закона – като баланси, отчети за приходите и разходите, и други.

  • Спазване на законите и наредбите

За тези, които сега започват със собствен бизнес е възможно да се окаже непосилна задача спазването на хилядите държавни изисквания по отношение на стартиращи фирми. Това са всевъзможните регистрации, лицензи, удостоверения и прочие. Без помощ и подкрепа от човек, добре запознат с тънкостите на данъчното законодателство, собственикът на фирма може да изгуби много време, нерви и пари, и да се оплете в бъркотията, създадена от бюрократите.

  • Бизнес и данъчно планиране

Освен изготвянето на отчетите и изчисляване надължимите данъци, такси и осигуровки, един счетоводител ще предостави на собственика на фирмата съветите си относно данъчното планиране през годината, с цел оптимизиране на дължимите данъци. Освен това, понякога може да се окаже, че държавата трябва да Ви възстанови надвнесени суми. Но това ще се случи само при наличието на изрядно счетоводство.

  • Общи финансови консултантски услуги.

Един добър счетоводител, освен да създава отчети, може да послужи и като бизнес консултант за една фирма. В качеството си на такъв, той може да предложи експертни съвети за ефективно управление на паричните потоци в дружеството. Също така би могъл да направи анализи доколко ефективно работят различните фирмени звена, и дали някое не изразходва твърде голям бюджет. Тези анализи ще бъдат достоверни, защото ще бъдат основани на опита на счетоводителя с други фирми със сходна сфера на дейност.

Ролята на този специалист е най-важна в началото на годината, когато се извършва данъчното планиране. Най-добрият счетоводител е този, който веднъж годишно отива сам до офиса Ви, и се запознава със стратегията, която ще приложите към фирмата си за следващите 12 месеца. Това му позволява да изготви механизми на интелигентно управление на данъчната тежест, с което по легален начин ще помогне на фирмата да намали разходите си за бюджета.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *