Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Предимства на счетоводителите без опит

липса на опитАко дори само от любопитство разгледате обявите за работа на jobs.bg ще откриете, че в 99 процента от случаите когато дадена фирма търси да назначи счетоводител, винаги се изисква опит от минимум 2 до 3 години. И това е абсолютно и категорично изискване за това да разгледат кандидатурата ви.

Още по-лошото е, че дори повечето счетоводни къщи също изискват задължителен опит от кандидата. А единиците фирми, които биха се съгласили да назначат счетоводител без опит, обикновено предлагат изключително ниско заплащане, което би обезсърчило и най-амбициозния млад човек, желаещ да се развива в сферата на счетоводството.

Всичко това, съчетано с икономическия застой и липсата на нови работни места поставят младите специалисти в изключително незавидно положение. Постепенно на тях им се налага да правят компромиси с образованието си и да приемат по-ниско квалифицирана работа, а това допълнително ги отдалечава от шанса да си намерят работа като счетоводители.

Липсата на опит не означава невъзможност за справяне с работата

Много работодатели търсят счетоводител с опит, защото имат повърхностно мислене. Те пропускат някои важни факти:

Факт №1: По-умните и талантливи деца след завършване на основното си образование обикновено отиват да учат в някоя елитна специалност – а счетоводната отчетност е една от тях. Този тип деца като цяло усвояват новите си знания с голяма скорост, способни са да действат самостоятелно и като цяло не се нуждаят от някой, който да им обяснява как се прави едно или друго нещо.

Факт №2: По-тъпите и мързеливи деца отиват да учат в някоя посредствена специалност, за която липсва конкуренция. Те по-трудно усвояват нови знания. За тях опитът не само е предимство – той е задължителен. Това е причината в по-мърлявите гимназии да им осигуряват много практически часове и стажове в производствени фирми. Така те със завършването си вече имат някакъв опит.

Това разделение е неразбираемо за много хора. Те приравняват всички – и просто отказват да повярват, че един млад счетоводител може да се справи с работата си не по-зле от възрастен счетоводител с опит.

Резултатът от това е, че този тип работодатели получават предимно глупави и посредствени служители, които все пак могат да водят счетоводство и да изчисляват осигуровки, но това е максимумът на тяхното развитие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още